Predrag Finci: Kratka, a tužna povijest uma

U izdanju sarajevske izdavačke kuće Rabic izašla je najnovija knjiga našeg istaknutog filozofskog pisca Predraga Fincija Kratka, a tužna povijest uma. U ovoj knjizi Finci diskutira što je um i kako je shvaćan kroz povijest, od ranih mitova do naših dana.

Um je u svakodnevnom životu, teoriji i filozofiji hvaljen, uzdizan i slavljen. Shvaćan je kao razboritost, pamet, mudrost, „prirodna inteligencija“, praktičnost, snalažljivost, pronicljivost, logičnost.

Um je smatran dokazom ljudske superiornosti i nedostatka, božanskim i đavolskim, spasonosnim i pogubnim.

Strahovalo se od njegove dominacije koliko i od njegove abdikacije, vjerovalo u njegov doprinos čovječanstvu, pribojavalo od njegovih destruktivnih namjera. Priča o umu je oduvijek bila složena priča.

Predrag Finci u knjizi Kratka, a tužna povijest uma pokazuje što je sve ideja uma i umno biće, kako se um razlikuje od osjećaja i vjere, zašto sve više dolazi do potpunog nepovjerenja u um i što je moguća budućnost mišljenja i samog uma.

Ova lijepo i zanimljivo pisana, elegantno urađena knjiga (dizajn i portret autora potpisuje Dragan S. Stefanović), može biti od koristi svima koje zanimaju filozofska pitanja i duhovni problemi suvremenog čovjeka.

 13,873 total views,  5 views today

Komentariši