Književna večer:
Pisci u kreativnom čitanju

U četvrtak, 18.5. 2016. godine u Multimedijalnom centru „Mak“ u Sarajevu održana je književna večer kao završna faza radionica kreativnog pisanja za mlade koje je organizirao PEN Centar u BiH u saradnji sa PEN International. To je, ujedno, bio i susret polaznika dviju radionica, učenika Gimnazije iz Istočnog Sarajeva, te studenata Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

01

Polaznici su imali priliku pokazati umijeće interpretiranja književnih tekstova stečeno na radionicama održavanim prethodnih mjeseci. Razgovor s njima vodio je profesor Nedžad Ibrahimović, pri čemu se pokazalo da su radionice za njih bile ne samo interesantno, već i korisno iskustvo.

03

Gosti večeri bili su Ivan Lovrenović, Enver Kazaz i Ahmed Burić, čiji tekstovi su i neposredno interpretirani, što je i za pisce bilo novo iskustvo. Imali su priliku čuti kako mladi vide, razumijevaju i doživljavaju njihova pisanja. Prisutnima se obratila i profesorica Kristina Vuca, te predstavila svoja iskustva vođenja literarne sekcije u srednjoj školi. Istakla je problematiku nastavnih planova i programa u školama, koji ne ostavljaju mjesta za kreativnost i talentirane učenike. Stoga je radionice kreativnog pisanja za mlade ocijenila kao odličnu priliku i da njeni učenici izađu iz zadatih nastavnih okvira.

 

logo-pen-bih logo-pen-international

 

 12,653 total views,  3 views today

Komentariši