OMAŽ ADMIRALU

ADMIRAL NASLOVNICA

U Kafe Galeriji Zvono sinoć je održan omaž nedavno preminulom pjesniku I JEDNOM OD OSNIVAČA PEN-a u BiH Admiralu Mahiću. Ispred Zvona, kao jednog od organizatora omaža, ali i kao moderatorica, obratila se Kristina Ljevak koja je istakla, između ostalog, i ovo: „Od tuge zbog smrti jedino će možda više boljeti što će se mnogi tek sad sjetiti kakav je pjesnik bio. Istina, postoji i dovoljno onih koji znaju kakav je i pjesnik i čovjek bio.“

I, zaista, ima. Zvono je bilo prepuno, kao i prije 24 godine, kad je u njemu organizovana promocija jedne Admiralove zbirke. Imali smo priliku vidjeti videomaterijal s te promocije i konstatovati kako se vremena jesu mijenjala, ali kako je Admiral ostajao isti kao pjesnička pojava.

Ispred PEN Centra, kao suorganizatora Omaža, obratio se predsjednik PEN-a Nedžad Ibrahimović. On je posebno istakao Mahićevu vjeru u poeziju koja se vidi i osjeti kad on poeziju govori.

Prisutnima se obratio i Goran Simić. Priređivač izbora Mahićeve poezije koji je netom izišao iz štampe a kojeg Mahić, nažalost, nije imao priliku vidjeti ukoričenog. Simić je rekao da mu je Mahić dosta pomogao pri izboru te da bi kao pjesnik sigurno stajao iza svake u izboru zastupljene pjesme.

Jednu pjesmu Admirala Mahića pročitala je književnica Ferida Duraković, a pjesmu o Admiralu pročitao je njegov prijatelj, također književnik, Šefik Daupović.

A. T.

 10,933 total views,  1 views today

Komentariši