Književni korner br. 15 – gost Nihad Hasanović

Petnaesti po redu Književni korner održat će se 15. novembra 2023. godine u prostorijama ŽKUD Željeznicar (Valtera Perića 16/1) sa početkom u 18.00 sati.

Naš gost ovoga puta je bosanskohercegovački pisac Nihad Hasanović. Nihad Hasanović je rođen 1974. godine u Bihaću, SFRJ. Završio studij francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Objavio romane Vidimo se u x (2022), Laki pogon (2016), Čovjek iz podruma (2013) i O roštilju i raznim smetnjama (2008), zbirku kratkih priča Kad su narodi nestali (2003), te drame Zaista? (2000) i Podigni visoko baklju (1996). Objavljivao takođe pjesme, priče, eseje i prevode (uglavnom s francuskog i španskog, a ponešto s engleskog) po književnim časopisima, štampanim i on-line. Preveo Lumpen novelu (2021) Roberta Bolaña, Duh terorizma (2002) Jeana Baudrillarda, roman Kenizé Mourad Vrt u Badalpuru (2001), kao i dnevničke zapise E. M. Ciorana Sveska iz Talamanke (2001). Pisao za Courrier de la Bosnie-Herzégovine, Slobodnu Bosnu, Oslobođenje i Nomad. Saradnik medijskog portala Inforadar. 
Sa Nihadom ćemo razgovarati o njegovom književnom putu, značaju književnosti danas, položaju pisca u društvu, aktivizmu u književnosti.

Muzički gost: Ishak Bratić (gitara).

Domaćin razgovora je Elvis Ljajić.

Književni korner je projekat koji su pokrenuli pjesnik Goran Vrhunc i dramatičar Elvis Ljajić sa ciljem promoviranja autora, knjiga i kulture čitanja i razgovora o književnost. Književni korner do sad je ugostio sljedeće autore i autorice: Boris Lalić, Srđan Sekulić, Edin Rikalo, Admir Džanko, Lejla Kalamujić, Adnan Bajrović, Azemina Krehić, Vanja Šunjić, Mirza Okić, Emina Đelilović Kevrić, Zerina Kulović Arnaut, Udruženje Tavan, Jasmin Agić, Asmir Kujović.

 1,623 total views,  6 views today

Komentariši