Preminuo ugledni bh.književnik i novinar Ivan Kordić: Komemoracija u subotu u Vijećnici

Nakon duže bolesti u srijedu je u Sarajevu u 78.godini preminuo naš ugledni član, Ivan Kordić. Veliki bosanskohercegovački pjesnik, esejista, književni kritičar, putopisac, pripovjedač, novinar iza sebe je ostavio brojna djela koja svjedoče o snazi njegove pisane riječi uvrštene u brojne izbore i antologije.

Ivan Kordić, rođen je u Blizancima kod Mostara 1945. godine. U razdoblju od 1964. do 2004. objavio je dvanaest zbirki poezija i knjiga eseja: „Rumen“, Rika na razbojištu sunca“, Odbjegla krinka“,Kuća pod nebom“, Večernje vino“, Veranda prema moru“, Iza nekih godina“Jeruzalemski zid“, „Laž, mržnja i zločin“, Tražili smo kuću“, Mačak u Sarajevu“, Kao priča, kao pjesma“, Težina zemlje“, Cesta izvan krajolika“, Živi stroj“, Sarajevo, post bellum“, Sarajewska noć“ (na poljskom jeziku), „Antologija poslijeratne bosanskohercegovačke poezije“.

Dobitnik je nagrada: Fund for Free Expression, Šestoaprilske nagrada grada Sarajeva,nagrade za životno djelo Međunarodnog sajma knjiga i učila u Sarajevu, Bosanski stećak, Godišnje nagrade Društva pisaca BiH, kao i nagrade „Skender Kulenović“.

Kordić je bio dugogodišnji novinar i urednik u redakciji kulture nekadašnje Televizije Sarajevo te potom Televizije BiH.

Bio je snažnim zagovornikom održanja Bosne i Hercegovine kao države .

Povodom njegove smrti zajedničku komemoraciju će u subotu 21.januara 2023., u Vijećnici održati Društvo pisaca u BiH i P.E.N. Centar u BiH.

Vrijeme i mjesto sahrane bit će naknadno objavljeni.

 1,755 total views,  4 views today

Komentariši