P.E.N Centar u BiH osuđuje prijetnje smrću piscu i novinaru Marku Vidojkoviću

P.E.N Centar u BiH podržava stav Međunarodnog PEN-a i PEN Centra Srbije kojim najoštrije osuđuju prijetnje smrću poznatom piscu i novinaru iz Beograda Marku Vidojkoviću i pridružuje se apelu Cincarskog PEN-a iz Beograda da nadležne vlasti u Srbiji provedu brzu i detaljnu istragu kako bi se odgovorni identificirali i izveli pred lice pravde.

U nastavku prenosimo stav u cjelosti

“Međunarodni PEN i PEN Centar Srbije izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog prijetnji smrću piscu i novinaru Marku Vidojkoviću, koje su se pojačale od objavljivanja bestselera “Đubre” (Trash) u septembru 2020.godine. Vidojković je prijavio da je prošle godine primio više od 40 prijetnji smrću, što je rezultiralo sa samo dva procesuiranja i presude. Pisac i novinar poznat po svom kritičkom stavu prema srbijanskim vlastima, prijavio je da su ga političari iz vladajuće stranke u Srbiji, uključujući predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, u nekoliko navrata javno blatili, i da su ga provladini mediji rutinski žigosali kao izdajnika. Osuđujući sve veće pritiske na medije i novinare u zemlji, PEN Centar Srbija je još u junu 2021. godine, pozvao nadležne organe da sa dužnom pažnjom razmotre slučaj Marka Vidojkovića, pronađu počinioce i osiguraju njegovu sigurnost”.

Ma Thida, predsjednica Komiteta pisaca u zatvoru PEN International izjavila je:

„PEN International u potpunosti osuđuje prijetnje smrću Marku Vidojkoviću i poziva vlasti Srbije da preduzmu sve neophodne korake na identificiranju odgovornih i da ih pozovu na odgovornost. Njegova sigurnost i sigurnost njegove porodice moraju biti prioritet.

Kontinuirane prijetnje Vidojkoviću dolaze nakon neprestanih napada na pisce i novinare u Srbiji, orkestriranih od državnih i nedržavnih aktera, a koji imaju za cilj da ućutkaju njihov rad i kritičko izvještavanje.

Srbijanske vlasti moraju prestati da stigmatizuju kritičke glasove. Umjesto toga, trebali bi učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali zaštitu pisaca i novinara i spriječili dalje napade, uključujući javnu osudu svih prijetnji, detaljnu istragu svih slučajeva i stvaranje ambijenta pogodnog za medijski pluralizam.“

Cincarski PEN centar: Izražavamo duboku zabrinutost

“Cincarski PEN centar izražava duboku zabrinutost zbog prijetnji smrću kojima je naš kolega, književnik Marko Vidojković, posljednjih godina, a i danas, izložen zbog svog javnog djelovanja. Nažalost, ni nakon opetovanih dojava o prijetnjama, nadležna tijela nisu reagirala. Zahtijevamo da vlasti Republike Srbije s dužnom pažnjom razmotre ovaj slučaj, pronađu počinitelje i osiguraju sigurnost Marku Vidojkoviću.

U ovoj je zemlji zagarantovana sloboda izražavanja: da bi slobodan govor uopće bio moguć, svakom građaninu mora biti zagarantovana osnovna fizička sigurnost”, navodi se u saopćenju Cincarskog PEN centra.

Dodatne informacije

Marko Vidojković (47) je pisac, novinar i TV voditelj iz Srbije, koji redovno komentira politička i društvena pitanja. Vodi podcast “Dobar, Loš, Zao”, a također je i kolumnista u dnevnom listu “Danas” na čiju adresu je u novembru 2022. godine stigao prijeteći e-mail u kojem se novinari, urednici i kolumnisti “Danas” upoređuju s ubijenim kolegama francuskog satiričnog lista “Charlie Hebdo”. Vidojkovićev distopijski roman “Đubre”, fokusiran na korupciju u zemlji, izazvao je gnjev provladinih medija i javnosti. U anonimnim prijetnjama se navodilo kako će biti spaljen ili premlaćen na smrt, obješen, da će mu biti odsječen jezik i polomljene ruke, kako više ne bi mogao da piše.

U junu 2021. godine Teresa Ribeiro, predstavnica OSCE-a za slobodu medija, pozvala je na hitnu istragu prijetnji smrću upućenih Vidojkoviću, ističući rizike koje nasilje na internetu predstavlja za sigurnost novinara i njihovu sposobnost da obavljaju svoj posao, oslobođeni autocenzure. Vidojković je za PEN International kazao da se suočava sa najmanje dvije tužbe javnih funkcionera zbog uvrede.

Brojni pisci i novinari u Srbiji prijavili su da su posljednjih mjeseci bili meta ozbiljnih prijetnji, zbog kojih osjećaju sve veći srah za vlastitu bezbjednost.

Niz upozorenja vezanih za uznemiravanje i zastrašivanje novinara u Srbiji, dokumentovano je 2022.godine i u godišnjem izvještaju platforme Vijeća Evrope za promovisanje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara, u kojem je istaknuto kako su uvredljive tužbe uobičajena taktika protiv nezavisnih medija u Srbiji, te je upućen poziv svim članicama Vijeća Evrope, uključujući i Srbiju, da sprovedu Preporuku Vijeća Evrope o zaštiti novinarstva i bezbjednosti novinara i drugih medijskih aktera, kao i da poduzmu sve neophodne mjere zaštite, sprječavanja i efikasnog krivičnog gonjenja odgovornih za prijetnje i napade na novinare.

 1,022 total views,  6 views today

Komentariši