José Rubén Zamora Marroquín [Dan pisaca u zatvoru 2022]

Ime i prezime: José Rubén Zamora Marroquín
Zanimanje: Novinar
Status: U zatvoru
#JoséRubénZamora #ImprisonedWriter

KONTEKST


José Rubén Zamora Marroquín je renomirani gvatemalski novinar i osnivač triju najčitanijih novina u Gvatemali i Centralnoj Americi: Siglo Veintiuno, Nuestro Diario i elPeriódico. Jedan je od najglasnijih kritičara gvatemalske vlade koju predvodi predsjednik Alejandro Giammattei. Zajedno sa svojim kolegama u elPeriódico, Zamora je posvećen istraživanju i razotkrivanju korupcije u javnoj upravi i privatnom sektoru.

29. jula 2022. godine, Zamora je uhapšen u svojoj kući i odveden u zatvor od strane Nacionalne civilne policije. Istog dana su mu blokirani bankovni računi. Sjedište redakcije novina elPeriódico su 30. jula zauzeli službenici javnog tužilaštva i Nacionalne civilne policije, te izolovali zaposlenike, sprečavajući ih da napuste zgradu. Nekoliko sedmica kasnije, Flora Silva, finansijska direktorica ovih novina, je također privedena. Tužilaštvo je izvršilo ova hapšenja na osnovu izmišljenih optužbi za pranje novca, ucjenu, trgovinu utjecajem i zavjeru za pranje novca.

Zamorino hapšenje uslijedilo je pet dana nakon što su u nedjeljnom izdanju elPeriódico objavljene teške optužbe za korupciju protiv nekoliko sadašnjih i prošlih vladinih zvaničnika. Međutim, represija i prijetnje novinaru traju godinama. U njegovom domu je 2003. godine izvršena racija, i to nakon objavljivanja istraživanja o Ríos Montt, La Mafia y el Ejércitoi nekih njegovih bilješki.

U oktobru 2021, Zamora je optužio predsjednika Giammattija i Consuela Porrasa, glavnog tužioca i šefa Ureda javnog tužilaštva, da su izmislili slučaj protiv njega kako bi da ga zatvorili i time ućutkali. U septembru 2021. Porras je sankcionisan od strane Sjedinjenih Američkih Država zbog optužbi za ometanje pravde u Gvatemali. Zamora je također razotkrio djela korupcije u raznim predsjedničkim administracijama.

Međunarodne i regionalne organizacije za ljudska prava i civilno društvo, kao što je Udruženje novinara Gvatemale (APG), javno su osudile Zamorin pritvor kao jasan napad na slobodu izražavanja u Gvatemali. Nedavno, u septembru 2022, Pedro Vaca Villarreal, izvjestilac Međuameričke komisije za ljudska prava (IACHR) za slobodu izražavanja, je u svojoj izjavi R196/22 izrazio zabrinutost zbog nedostatka garancija za ostvarivanje slobode izražavanja i slobode novinara u Gvatemali i pozvao vladu na potpuno i efektivno garantovanje ovih prava.

Zamora je podložen mjerama predostrožnosti IACHR-a od 2003. godine, nakon što je prepoznao rizike s kojima se suočava u vezi sa svojim novinarskim radom.

Vrijeme je da našu nacionalnu politiku izvučemo iz živog pijeska korupcije, nekažnjivosti i droge i pretvorimo je u čvrst temelj; da izgradimo pristojnu, pravednu, civilizovanu državu, u kojoj se ispunjavaju snovi, nade i zahtevi i gde se svi uklapamo, u kontekstu poštovanja i pluraliteta… Što se mene tiče, provešću svoj posljednji dan u zatvoru, ako bude potrebno, kao politički zatvorenik Giammatteija, Miguelita i Pakta korumpiranih, prije nego što ubijem svoju savjest.

Govor Rubena Zamore za Dan novinara u Nikaragvi, 2019.

NAČINI PODRŠKE


Vlasti Gvatemale moraju odmah i bezuslovno osloboditi Joséa Rubéna Zamora Marroquína i okončati sve krivične postupke protiv njega. Evo šta možete učiniti:

  • LOBIRANJE

Pišite gvatemalskim vlastima tražeći hitno i bezuslovno puštanje Joséa Rubéna Zamora Marroquína na slobodu i obustavu svih krivičnih postupaka protiv njega. Žalbe se mogu slati:

Predsjednik Gvatemale

Dr. Alejandro Giammattei

Email: drgiammattei@gmail.com,  

Twitter: @DrGiammattei

Instagram: https://www.instagram.com/dr.giammattei/?hl=es

Potpredsjednik Gvatemale

César Guillermo Castillo Reyes

Twitter @GuilleCastilloR

Email: uip@vicepresidencia.gob.gt

Državni tužilac Gvatemale i šef kancelarije javnog tužioca

Dra. María Consuelo Porras Argueta

Email: infoyprensa@mp.gob.gt, info@mp.gob.gt

Facebook: https://www.facebook.com/mpguatemala/?ref=page_internal

Twitter: @MPguatemala

Instagram: mpguatemala

Ministar inostranih poslova

Mario Búcaro Flores

Email: mbucaro@minex.gob.gt

Twitter: @MarioBucaroGT

Direktor Gvatemalskog zatvorskog sistema

Joaquín Rodrigo Flores Guzmán

Twitter: @Dgspg

Molimo pošaljite email u kom izražavate zabrinutost ambasadama Gvatemale u državi Vašeg prebivališta. Obavijestite PEN International o svakoj radnji koju poduzmete i povratnim informacijama koje dobijete.

  • DRUŠTVENI MEDIJI

Podižite svijest o Zamorinom slučaju na društvenim mrežama, koristeći oznake #JoséRubénZamora #ImprisonedWriter

  • SOLIDARNOST

Pošaljite poruku solidarnosti Zamori na: ramonzamora89@gmail.com. Razmislite o predlaganju Zamore za počasnog člana vašeg PEN Centra.

  • INFORMIRANJE JAVNOSTI

Također vas ohrabrujemo da istaknete Zamorin slučaj i stanje slobode izražavanja u Gvatemali na sljedeće načine:

  • Objavljivanje članaka u Vašoj nacionalnoj ili lokalnoj štampi.
  • Organizovanje javnih događaja, konferencija za štampu i demonstracija.
  • Promoviranje Zamorinog rada.

Obavještavajte nas o svojim aktivnostima. Poruke se mogu slati programskoj koordinatorici PEN International Ameria, Alicia Quiñones, na alicia.quinones@pen-international.org

 971 total views,  2 views today

Komentariši