30 godina rada P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine

Ovim putem upućujemo srdačan poziv našem članstvu, kulturnim djelatnicima/ama, široj javnosti i medijima na večer obilježavanja 30 godina rada P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine.

P.E.N. Centar Bosne i Hercegovine osnovan je u prvoj godini rata u Bosni i Hercegovini, 31. oktobra 1992. godine. Višenacionalna Bosna i Hercegovina, do tada u sastavu šire državne tvorevine, nije ranije prema pravilima Međunarodnog PEN-a imala pravo na samostalan centar.

31. oktobar 1992. bio je jedan od najtežih dana bombardovanja Sarajeva u toku njegove gotovo četverogodišnje opsade. Trideset i šest pisaca i spisateljica uspjelo je tog dana doći do sarajevskog hotela “Holiday Inn” i održati osnivačku skupštinu. Tom prilikom su, između ostalog, istakli:

Mi, dolje potpisani pisci, različitih nacionalnosti, političkih uvjerenja i umjetničkih stremljenja, sastali smo se ujedinjeni u saznanju da smo se svi mi i naša zajednička domovina Bosna i Hercegovina našli pred sudbonosnom odlukom: opstati ili nestati. U tom povijesnom momentu pred nas se kao pisce i intelektualce postavlja zadatak da – uprkos razornoj agresiji i ratnom razaranju – odbranimo i za budućnost sačuvamo ideale nacionalne i građanske slobode, slobode ljudske misli i duha i slobodnog duhovnog stvaranja u državnoj zajednici u kojoj živimo i u kojoj će živjeti naša djeca.

U internacionalnim kontaktima, P.E.N. BiH privremeno i uspješno je preuzeo da zastupa P.E.N. Centar Republike Slovenije, koji se brinuo i za efikasno sakupljanje pomoći piscima/spisateljicama, umjetnicima/ama i intelektualcima/kama Sarajeva u opsadi, što se pod teškim okolnostima dostavljala u grad. Prijem bh. P.E.N.-a u međunarodnu zajednicu pisaca i spisateljica plebiscitarno je potvrđen na kongresu u Španiji, u jesen 1993, na koji bh. pisci/spisateljice nisu mogli doputovati iz opkoljenog grada. Delegacija P.E.N.-a BiH uspjela je tek u jesen 1994. godine prisustvovati kongresu Organizacije P.E.N.-a u Pragu i preuzeti poslove od kolega/ica iz Slovenije.

Članovi/ce P.E.N. Centra BiH borili/e su se da svijet sazna stvarne činjenice o ratu i agresiji, čija je BiH bila žrtva. Pored teških uslova preživljavanja u opsadi, pisci i spisateljice su nastavljali/e sa vlastitim stvaralaštvom, kao što su i organizovali/e manifestacije tolerancije i kulture, brojne oblike duhovnog i kulturnog otpora. U Sarajevo su pristizali/e evropski i svjetski poznati intelektualci/ke, koji/e su vodili razgovore u P.E.N.-u i prenosili istinu o BiH u svijet.

Međunarodni P.E.N. pokazao je puno razumijevanje za situaciju u našem Centru. Tako je na kongresu u Edinburghu, u ljeto 1997, usvojio Deklaraciju svog komiteta za mir o potrebi da P.E.N. Centar BiH bude i ostane jedinstven.

P.E.N. Centar BiH danas broji 136 redovnih i 7 počasnih članova/ica. U svoje rukovodstvo, pored Upravnog odbora i Skupštine udruženja, od 2020. godine uključuje i Odbor za spisateljice, osnovan po ugledu i načelima memoranduma istoimenog odbora Međunarodnog PEN-a. P.E.N. Centar BiH je ugledan činilac u kulturi bh. društva, borac za toleranciju i pluralnu kulturu, koja je višestoljetna odlika BiH.

Trideset godina kontinuiranog rada našeg udruženja obilježit ćemo prigodnim programom i razgovorom sa našim uvaženim članovima/cama, koji su uveliko doprinijeli/e održavanju principa P.E.N. Centra BiH. Ova specijalna večer održat će se u ponedjeljak, 31. oktobra 2022. godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH (Sime Milutinovića Sarajlije 7, Sarajevo), sa početkom u 18:30 sati.

Veliko nam je zadovoljstvo što će povodom ovog događaja u specijalnom programu učestvovati cijenjeni bh. intelektualci/ke i književnici/e Ferida Duraković, Semezdin Mehmedinović, Goran Simić i Mile Stojić, a razgovor sa njima moderirati predsjednik P.E.N. Centra BiH, Asmir Kujović. Nakon specijalnog programa planiran je i prigodan koktel.

Obilježavanje 30 godina rada P.E.N. Centra BiH održavamo u sklopu foruma „Vizija prošlosti“ pokrenutog prošle godine, a uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Nadamo se da ćete svojim prisustvom uveličati ovaj događaj i pridružiti nam se u ukazivanju na značaj i moć pisane riječi, na prošle ali i buduće izazove koji su pred njom.

Facebook event // https://fb.me/e/2HiSB6QAD


 699 total views,  3 views today

Komentariši