Objavljena nova knjiga Predraga Fincija: “Prošle godine u Barnetu”

Izdavačka kuća Buybook sa zadovoljstvom objavljuje još jednu knjigu iz edicije Dnevnik koju uređuje Semezdin Mehmedinović.

Do sada su u ovoj ediciji objavljene Crveni kofer Lane Bastašić, Kućni ljudi Almina Kaplana, Mali smakovi Selvedina Avdića i Adolfove uši Marka Pogačara.

Nedavno je iz štampe izašao dnevnik Predraga Fincija, koji nosi naziv Prošle godine u Barnetu.

Predrag Finci je svoj dnevnik pisao u junu, julu i augustu 2021. godine, u onoj životnoj dobi kad kao filozof, kao pisac, kaže, “osjećam da sam sve najvažnije što sam htio uraditi uradio i zaokružio svoje. Izgradio svoju kulu od slova. Svoj logos uspostavio”. Dnevnik dakle dolazi kao dodatak, rezultat čistog radovanja pisanju samom. A Finci ovdje piše, reklo bi se, o svemu, u rasponu od rasprave o vremenu do opisa sportskih i političkih događaja, govori o filmu i književnosti, sjeća se svoje prošlosti i novije povijesti svog Sarajeva.

S iskustvom rata iz devedesetih, naši su životi obilježeni gubitkom. Od 1993. Predrag Finci živi u egzilu, već duže vrijeme je u Barnetu, sjevernom predgrađu Londona. Po mome proračunu, ovaj dnevnik je njegova dvadeset sedma knjiga. Većinu ih je napisao nakon odlaska iz Sarajeva. “Da nisam otišao,” piše, “šetao bih po svom gradu spokojan i veseo, sjedio po kavanama, povazdan “filozofirao” s drugarima i možda nikada svoje knjige ne bih napisao. A možda su sve ove koje napisah iz gubitka i nastale.”

Semezdin Mehmedinović

Predrag Finci je rođen 1946. godine u Sarajevu. Filozofiju je studirao u Sarajevu i Parizu (kod Mikela Dufrenna). Bio je gostujući istraživač u Freiburgu (kod Wernera Marxa). Magistrirao 1977. godine, a doktorirao 1981. Bio je profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Od 1993. godine živi u Londonu, gdje je do odlaska u mirovinu 2011. radio kao slobodni pisac i gostujući istraživač na UCL-u (University College London). Predrag Finci je član Exile Writers Ink (London), Društva pisaca BiH, član-osnivač P.E.N. Centra u BiH i član Hrvatskog filozofskog društva (Zagreb).


Izvor: Buybook

 2,463 total views,  10 views today

Komentariši