Andrej Nikolaidis dobitnik Trinaestojulske nagrade

“Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade u sastavu: dr. Jasmina Nikčević predsjednica Žirija; članovi: dr. Maja Kostić Mandić; mr. Ivan Jovović; dr. Filip Ivanović; mr. Aldemar Ibrahimović; mr. Jadranka Selhanović i mr Janko Ljumović, donio je Odluku da se Trinaestojulska nagrada za 2020. godinu dodijeli:

  • mr. Jeleni Tomašević, vizuelnoj umjetnici, za umjetničke radove: Perfect Day; Life Interest i Joy of life,
  • prof. mr. Senadu Gačeviću, kompozitoru, za stvaralaštvo u 2021. godini (Muzika u staroj crnogorskoj periodici; Bassonegro – kompozicije za kontrabas i ansamble kontrabasa; Ilahije i kaside – obrade i aranžmani za soliste, hor i orkestar) i
  • Andreju Nikolaidisu, književniku, za knjigu “Hronika propasti””, saopšteno je nakon sjednice Žirija.

O knjizi “Hronika propasti” (Shura Publikacije, 2021.) Andreja Nikolaidisa ranije je novinar i publicist Viktor Ivančić napisao:

Kratko rečeno: radi se o jednoj od najrazornijih i najlucidnijih kritika nacionalizma i etnoklerikalizma napisanih na našem jeziku. Andrej Nikolaidis suviše je dobar pisac da bi – hvatajući se (u gotovo dnevničkome ritmu) u koštac s političkom i crkvenom agresijom na Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu tokom 2020. i 2021. godine – zauzeo udobnu i niskorizičnu busiju takozvanoga neutralnog promatrača, što njegov rad presudno razlikuje od naplavina analitičkog oportunizma kakvim smo zasuti. Naprotiv, tekst funkcionira (i) kao sredstvo borbe upravo zbog toga što njegova istina izaziva nelagodu, što radi odsustva kalkulacije uspijeva prodrijeti kroz debelu kožu moći i izvući na površinu ono najskrivenije – krvave namjere. Ovom zbirkom rafalno ispaljenih i briljantno napisanih eseja Nikolaidis nastupa kao angažirani intelektualac u zamalo zaboravljenom, dakle najčasnijem smislu riječi: od one vrste koja poput svitaca prkosi kolektivnim mrakovima i podsjeća na nepobjedivost ljudske težnje za slobodom.


Izvor: CDM

 457 total views,  2 views today

Komentariši