Peticija za podršku Dramskom i dokumentarnom programu BH Radija 1

Ovih dana svjedočimo najbrutalnijem kršenju slobode govora, radne i ljudske etike, inspiriranom napadom na opće ljudske vrijednosti, i svojevrsnim nastavkom agresije na Bosnu i Hercegovinu drugim sredstvima. Direktorica BH Radija 1 Pejka Medić je zbog objavljivanja Izvještaja o negiranju genocida, što je legitiman programski sadržaj, naredila izbacivanje cijele redakcije iz programske sheme, čime je zapravo želi ukinuti. Osim što je anticivilizacijski čin, to je i kršenje novinarskog kodeksa i povreda ljudskih i radnih prava.

Tražimo od rukovodstva BHRT-a da hitno omogući emitovanje Dramskog i dokumentarnog programa BH radija 1. Uprkos obećanju generalnog direktora BHRT-a, gospodina Belmina Karamehmedovića, da će se nastaviti nesmetano emitovanje ovog programa, ono nije nastavljeno. Prekid emitovanja ovog programa najžešći je udar na umjetničke slobode i tipičan cenzorski čin koji provode moćnici na BH radiju1 nad Redakcijom Dramskog i dokumentarnog programa. Ovom peticijom dajemo podršku gsopodinu Miralemu Ovčini, uredniku pomenutog programa i njegovoj cjelokupnoj redakciji. Smatramo da se nad gospodinom Ovčinom i njegovom redakcijom provodi mobing, zbog čega zahtijevamo od nadležnih upravljačkih organa na BHRT-u da sankcionira sve one koji su uključeni u taj mobing, cenzuru i pokušaj ukidanja programa koji je na međunarodnoj i reginonalnoj sceni promovirao bosanskohercegovačke kulturne i umjetničke vrijednosti.

Također, zalažemo se za reviziju načina izbora rukovodećih kadrova na javnom servisu, koja se već dugo koristi kao poligon za mračne scenarije političkog potkusurivanja i ponižavanja ljudi koji su svoje živote i karijere dali toj kući. U ovom slučaju se ne radi samo o kolegama Miralemu Ovčini i Mirzi Skenderagiću, nego o svima nama kojima se želi zatvoriti usta. Ne smijemo dozvoliti gaženje dostojanstva, i dopustiti da se silom, onako kako se to radilo u nedavnoj prošlosti, gazi jedna od svijetlih tačaka našeg duhovnog opstanka i postojanja. Bezuvjetno zahtijevamo povratak programa u shemu, i tražimo od svih zvaničnih institucija da se odrede o ovom sramnom i agresivnom činu osobe koja u javnom prostoru veliča presuđene ratne zločince.

Tanja Miletić-Oručević

Ahmed Burić

Nenad Rizvanović

Enver Kazaz

Nedžad Ibrahimović

Marijan Grakalić

Mile Stojić

Senada Kreso

Jasna Šamić

Mira Đorđević

Zlatko Topčić

Andrea Lešić

Tarik Haverić

Almir Bašović

Mustafa Zvizdić

Vladimir Arsenić

Ismet Bekrić

Mehmed Đedović

Goran Simić

Ferida Duraković

Vahidin Preljević

Asmir Kujović

Alida Bremer

Elma Tataragić

Anisa Avdagić

Ervin Mujabašić

Emina Žuna

Dinko Kreho

Bjanka Alajbegović

Lana Bastašić

Fadila Nura Haver

Senadin Musabegović

Semezdin Mehmedinović

Ramiz Huremagić

Edin Krehić

Andrej Nikolaidis

Damir Uzunović

Zlatko Dizdarević

Šejla Šehabović

Jasmin Agić

Sanja Šoštarić

Selvedin Avdić

Jagoda Iličić

Jasmina Husanović

Matija Bošnjak

Ismet Prcić

Omer Ć. Ibrahimagić

Enesa Mahmić

Elvedin Nezirović

Marina Katnić-Bakaršić

Damir Arsenijević

Lejla Kalamujić

Gorčin Dizdar

Hadžem Hajdarević

Ajla Demiragić

Senka Marić

Goran Sarić

Ljubica Ostojić

 4,445 total views,  3 views today

Komentariši