Poziv na otpor fašizmu i historijskom/povijesnom/istorijskom revizionizmu

Nastavljajući aktivnosti započete protestnim pismom grupe članova P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine (09. 05. 2020.), ukazujemo na potrebu daljeg, mnogo konkretnijeg i energičnijeg djelovanja protiv odranije postojećih, ali i novih oblika historijskog revizionizma, koji smatramo nedopustivim.

Nakon višegodišnjih sporadičnih pokušaja da se revidiranje povijesnih činjenica i kolektivnog pamćenja u Bosni i Hercegovini, i Sarajevu kao glavnom gradu, ne samo nastavi nego i radikalizira u sistemu obrazovanja, u udžbenicima, dijelu medija, imenovanju škola, ulica, javnih institucija i slično – pozivamo nadležne općinske/opštinske, gradske, kantonalne/županijske, entitetske kao i državne organe na cijeloj teritoriji BiH da iz javnog prostora uklone imena svih ličnosti za koje postoje nesporni dokazi o njihovoj pripadnosti fašističkoj ideologiji, kao i o njihovom fašističkom djelovanju.

Godinama se u ovom kontekstu spominju (i ovdje navodimo samo neke primjere) ulice i ustanove koje nose imena Sulejmana Pačariza Hodže, Osmana Rastodera, Asafa Serdarevića, Mustafe Busuladžića, Huseina Đoze, Mile Budaka, Jure Francetića, ali i presuđenih zločinaca iz minulog rata kao što su Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Istovremeno, podržana je izgradnja spomenika Draži Mihailoviću u Bileći, a godinama se, navodno, ne može spriječiti uporno i sistematsko devastiranje Partizanskog groblja u Mostaru, kao što se ne odobrava ni prigodno obilježavanje herojskog djela Gorana Čengića u Sarajevu. Sve ovo, uz niz sličnih primjera, može biti protumačeno jedino kao otvorena i definitivna podrška potpunom historijskom revionizmu i profašističkim sentimentima, te kao dokaz da je ideološka orijentacija pojedinih državnih institucija protivna rezultatima i tradiciji antifašističke borbe na ovim prostorima.                                                                      

Osuđujemo i smatramo neprihvatljivim sve napade na antifašizam kao principijelno obavezivanje na mir, slobodu, jednakost i toleranciju. Vjerujemo da je došlo krajnje vrijeme da se jasno i otvoreno, u skladu s Poveljom i programskim ciljevima Međunarodnog PEN-a, suprotstavimo različitim vidovima ekstremne netoleracije, podjelama, nacionalizmu, radikalizaciji, pa i fašizaciji našeg društva, koja se postupno a vidljivo širi već tri decenije. Tako stvarana realnost onemogućava otvorenu i iskrenu raspravu o izgradnji nade u budućnost i uspostavu pouzdanog i trajnog mira na ovim prostorima. Sistem obrazovanja i vaspitanja, vjerske institucije i njihovi kulturno-obrazovni ogranci, kao i politički akteri u državi i društvu – uz sva prava na različitosti u demokratskim slobodama i djelovanju – moraju poštovati civilizacijske dosege i vrijednosti sadržane u tekovinama antifašizma, oslobođene sve očiglednijih pokušaja usmjerenih na otvoreno poništavanje njegovih istorijskih/povijesnih/historijskih dosega.  

Upravni odbor P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine

 5,882 total views,  2 views today

Komentariši