U odbranu slobode umjetničkog izražavanja: “Schindlerov lift” Darka Cvijetića

Povodom najavljene tužbe kojom je švicarska kompanija “Schindler” iz Ciriha zaprijetila našem uglednom književniku i članu P.E.N. Centra BiH Darku Cvijetiću zbog upotrebe naziva ove firme u naslovu romana “Schindlerov lift”, P.E.N. Centar BiH oštro protestuje zbog ugrožavanja prava pisaca na slobodu umjetničkog izražavanja.

Podsjećamo da je Darko Cvijetić za ovaj roman, koji je objavljen prošle godine u izdanju sarajevske izdavačke kuće “Buybook”, dobio niz uglednih književnih nagrada u Bosni i Hercegovini i regionu, a uskoro bi se trebalo pojaviti i izdanje na njemačkom jeziku. Roman Darka Cvijetića, premda je riječ o fikciji, vanredno je upečatljivo literarno svjedočanstvo o užasnim zločinima koji su počinjeni u Prijedoru za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini te je njegov naslov prepoznat kao metafora koja aludira na priču iz poznatog filma “Schindlerova lista” Stevena Spielberga o stradanju Jevreja u Drugom svjetskom ratu. Švicarska firma “Schindler”, koja se bavi proizvodnjom liftova, zaprijetila je tužbom i njemačkom izdavaču Cvijetićevog romana, čiji je advokat već reagirao na predtužbu švicarske firme.

Mi u P.E.N Centru BiH smatramo da je najavljena tužba švicarske firme neprimjereno kršenje prava pisaca na slobodu umjetničkog izražavanja i najoštrije protestujemo zbog ove apsurdne reakcije, s obzirom da je očigledno da autor u ovom slučaju nije imao namjeru da na bilo koji način ugrozi ugled švicarskog proizvođača liftova.

 6,282 total views,  5 views today