Vrijeme poezije: čemu pjesnici u oskudno doba?

Sinoć je u Multimedijalnom centru “MAK” Sarajevo upriličena prva večer u okviru ovogodišnjeg projekta Književni razgovori P.E.N. Centra u BiH. U razgovoru na temu Vrijeme poezije okupila su se velika imena bosanskohercegovačke poezije: pjesnici Mile Stojić i Hadžem Hajdarević. Moderator razgovora bio je pjesnik Asmir Kujović, a sve uz pratnju profesora gitare Enesa Ibričevića.

Večer je započela uvodom Asmira Kujovića, u kom je podsjetio na najnovija književna ostvarenja svojih sugovornika – na Stojićeve zbirke Doći će drugi i Hatidža, kao i na Hajdarevićevu zbirku Arabeske od vode – te publiku upoznao sa idejom vodiljom razgovora, naime sa idejom o vremenu poezije kao sintagmom koja istovremeno podsjeća na Hoelderlinov stih “čemu pjesnici u oskudno doba?”, ali se može protumačiti i u ironijskom ključu.

Razgovor je proželo nekoliko tema, počevši od generacijske podjele književnih stvaralaca: brižnog nasuprot savremenom, površnom odnosu ka jeziku. Hajdarević je naglasio kako je neupitna neuništivost vremena poezije. Sugovornici su se potom dotakli i jedne od izjava Brodskog: da je proza nastavak poezije drugim sredstvima. Pri tom je Stojić primijetio trend savremenih, izvrsnih pjesnika, sklonim pisanju (osrednjih) romana, a sve u duhu tržišne logike.

Tako je književnu večer Vrijeme poezije upotpunio govor ne samo o pjesničkom pozivu (ili prokletstvu, kako je napomenuo Kujović na riječi Thomasa Manna), već i o savremenim književnim tendencijama u regiji.

Sljedeća književna večer najavljena je za 27. februar, a publika će tada imati priliku čuti tri uvažene bosanskohercegovačke pjesnikinje: Feridu Duraković, Adisu Bašić i Bjanku Alajbegović.

 6,611 total views,  4 views today

Komentariši