Dubravka Ugrešić dobitnica prestižne nagrade “Neustadt”

Književnica Dubravka Ugrešić dobitnica je prestižne Međunarodne nagrade za književnost “Neustadt”, poznate i kao američki Nobel, za 2016. godinu.

Nagradu dodeljuju Univerzitet Oklahoma i časopis “Svjetska književnost danas”, a laureat dobija i novčanu nagradu 50.000 dolara. Do sada su ovu nagradu dobili pisci među kojima su Markez, Česlav Miloš, Škvorecki, Maks Friš, Oktavio Paz i drugi. Dubravka Ugrešić je 24. laureat.
“Njene knjige, koje karakteriše kombinacija ironije i saosjećanja, prevedene su na više od 20 jezika, a dobitnica je i nekoliko drugih velikih književnih nagrada”, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu.

Dubravka Ugrešić, koja sada živi u Amsterdamu, dobitnica je Austrijske nagrade za evropsku književnost 1998. i nagrade za eseje “Jean Améry” 2012, a bila je i užem izboru za nagradu Buker 2009.

– Kao neko ko je dobrovoljno otišao u egzil, ona opisuje zajedničko iskustvo samoće u svojim pričama o izbjeglicama. Ona obuhvata nepravdu, korupciju i sve što je pogrešno u svijetu, ali na tih način – izjavila je Alison Anderson, američki književni prevodilac koja je bila u žiriju.

Ona je istakla i da joj je posebno drago što je nagrada otišla u ruke ženi i to onoj koja nije s engleskog govornog područja.

Blic.rs/A.T.

 

 11,043 total views,  1 views today

Komentariši