Sjećanje i poricanje: Od ZAVNOBiH-a do naših dana

Tačno dvije godine nakon objavljivanja knjige Zašto je Bosna a ne ništa, izašao je novi rukopis člana PEN-a Bosne i Hercegovine Nerzuka Ćuraka, znakovitog naslova Sjećanje i poricanje: Od ZAVNOBiH-a do naših dana. Jedan od recenzenata knjige je i Bogić Bogićević, čovjek koji je ostao uspravan kada većina kleči. Budući da ga je vlast u Sarajevu izdala kod izbora za gradonačelnika, pozivom da bude recenzent rukopisa koji izdiže Bosnu i Hercegovinu na pijedestal besmrtnosti, želio sam izraziti svoju zahvalnost ovom važnom čovjeku naše moderne historije.

Knjiga afirmira ZAVNOBiH na jedan potpuno novi način koji nadilazi svečarsku historiju i smješta najvažniji događaj za mogućnost Bosne i Hercegovine da bude država, u naše danas i u budućnost. Ali to nije sve.

Knjiga problematizira kulturu poricanja koja vlada našim krajevima, koja hoće da izbriše masovna ubistva naroda kao da se nisu desila, kao da genocid, ratni zločini, zločini protiv čovječnosti nemaju veze sa stanjem u kojem živimo.  Izvan nametnutih nacionalističkih naracija afirmiram odgovornu kulturu sjećanja bez koje će kultura života i vedrog optimizma izgubiti bitku pred nacionalističkom proizvodnjom kulture smrti. To ne možemo i ne smijemo dozvoliti.

Knjiga se može kupiti u knjižari Buybook.

 1,192 total views,  4 views today

Komentariši