PREMINUO JE HADŽEM HAJDAREVIĆ, UGLEDNI BH. KNJIŽEVNIK

Ugledni bosanskohercegovački književnik Hadžem Hajdarević preminuo je jutros u 68. godini života.

Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu te studij jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu, također u Sarajevu. Objavio je 12 knjiga poezije. Knjige odabranih Hajdarevićevih stihova objavljene su na bugarskom, francuskom, engleskom, slovenskom, poljskom i njemačkom jeziku. Prevođen je i na arapski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, italijanski, turski, ukrajinski i druge jezike.

Bio je član istaknuti član P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini kao i Društva pisaca Bosne i Hercegovine, i član Matičnog odbora Kulturnog društva Bošnjaka Preporod.

Njegovo djelo zauzima posebno mjesto u antologijama bosanskohercegovačke i bošnjačke poezije i kratke priče, dok je bio i jedan od autora Rječnika bosanskog jezika. Učestvovao je kao koautor Pravopisnog priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika sa osnovama gramatike.

Hadžem Hajdarević je također bio angažiran u očuvanju i promociji bosanskog jezika. Ostavljajući neizbrisiv pečat u književnom svijetu i doprinoseći obrazovanju generacija kroz čitanke za osnovne i srednje škole, Hadžem Hajdarević će ostati trajno urezan u sjećanjima ljubitelja književnosti u Bosni i Hercegovini.

 1,132 total views,  2 views today

Komentariši