Preminula čuvena književnica Dubravka Ugrešić

Poznata hrvatska književnica, esejistica, prevoditeljica i počasna članica PEN Centra u BiH Dubravka Ugrešić preminula je u petak u Amsterdamu u 73. godini, saopćili su iz zagrebačkog Multimedijalnog instituta.Kako se navodi, Ugrešić je preminula u krugu prijatelja i porodice.

Ugrešić je rođena u Kutini 1949. godine, diplomirala je rusistiku i komparativnu književnost 1973. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.Tokom ’90-ih, nakon medijskih progona, napustila je Hrvatsku. Od 2001. godine živjela je i radila u Amsterdamu.

Od prvih objavljenih knjiga za djecu ranih sedamdesetih, preko postmodernističkih djela poput njezinih najpoznatijih knjiga “Štefica Cvek u raljama života” i “Forsiranje romana reke”, pa do eseja pisanih devedesetih godina u kojima se bavila pitanjima identiteta i nacionalnosti unutar socijalnih, povijesnopolitičkih i kulturnih okvira nastalih raspadom Jugoslavije i padom Berlinskog zida, Ugrešić se etablirala kao jedna od najistaknutijih evropskih knjževnica i esejistica. Njena djela obilježena su rijetkom kombinacijom ironije, polemičnosti i suosjećanja, a kao najpoznatija će se pamtiti: “Štefica Cvek u raljama života”, “Forsiranje romana reke”, “Kultura laži”, “Muzej bezuvjetne predaje”, “Baba Jaga je snijela jaje”, “Lisica”.

Prošle godine je i prva regionalna feministička nagrada „Štefica Cvek“, koju je ustanovila skupina „Pobunjenih čitateljki“ dobila ime po klasiku Dubravke Ugrešić “Štefica Cvek u raljama života”.

Knjige Dubravke Ugrešić su prevedene na brojne jezike. Predavala je na više američkih i evropskih univerziteta, uključujući Harvard, UCLA, Columbia i Slobodno sveučilište u Berlinu. Dobitnica je važnih književnih priznanja, između ostalih: NIN-ove nagrade i Međunarodne nagrade za književnost Neustadt.

Izvor: zagrebinfo, tportal, Multimedijalni institut Zagreb

 1,300 total views,  2 views today

Komentariši