Književna večer sa Nedžadom Ibrahimovićem u Pavarotti centru

Nakon promocije knjiga Borisa Leinera, kojom je započelo ovogodišnje izdanje Mix Art Festa, u četvrtak će se, u sklopu istog festivala, mostarskoj publici predstaviti bosanskohercegovački književnik, književni i filmski kritičar, scenarist i autor dokumentarnih filmova, Nedžad Ibrahimović.

Nedžad Ibrahimović je rođen 1958. godine u Tuzli. Završio je Pedagoški fakultet u Osijeku, a postdiplomski studij iz književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao na Filozofskom fakultetu u Tuzli iz oblasti književnosti Bosne i Hercegovine. Završio je televizijske studije na Media-akademiji u Hilversumu (Nizozemska). Utemeljivač je i glavni i odgovorni urednik časopisa za kritiku i umjetnost teorije Razlika/Difference (razlika-differance.com).

Nagrađen je prvom nagradom Fondacije za kinematografiju BiH za scenarij za igrani film ”Kuća na otoku”. Nagrađen je, također, nagradom Fondacije za izdavaštvo BiH za knjigu pjesama ”Mala povijest smrti i pisanja”, a laureat je i nagrade “Risto Ratković” za najbolju knjigu pjesama („Obiteljske i druge strašne pjesme“) za područje Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH, u 2021. godini.

Kao Fulbright profesor 2006-2007. predavao je ”Južnoslavenski film“ i ”Južnoslavensku književnost u egzilu” na University of Washington u Seattleu (USA).

Obavljao je funkciju Predsjednik P.E.N. Centra u BiH u periodu između 2014. i 2017. godine.

Na Filozofskom fakultetu u Tuzli predaje teoriju književnosti, na Univeritetu Donja Gorica u Crnoj Gori predaje teoriju filma.

Mix Art festival je, inače, festival kojeg već treću godinu zaredom organizuje Muzički centar Pavarotti, a predstavlja kombinaciju pet vrsta umjetnosti: muzike, slikarstva, književnosti, filma i teatra.

Književna večer s Nedžadom Ibrahimovićem održat će se u četvrtak, 20.10. u 19:00h, u Klubu 27, u Muzičkom centru Pavarotti.

 1,895 total views,  3 views today

Komentariši