Slađana Nina Perković bh. kandidatkinja za EUPL 2022

eupl-2022-nominees

Nagrada Evropske unije za književnost (European Prize for Literature – EUPL) nagrada je koja prepoznaje nove književne talente diljem Evrope. Tijekom trogodišnjeg ciklusa, uključena je 41 zemlja koja sudjeluje u programu EU Kreativna Evropa čiji je cilj jačanje europskog kulturnog i kreativnog sektora. Nagrada EUPL dodjeljuje se od 2009. godine.

EUPL organizuje Konzorcij, kog čine Europska federacija izdavača (Federation of European Publishers FEP) i Evropska i međunarodna federacija knjižara (European and International Booksellers Federation EIBF), uz podršku Evropske komisije.

Ove godine, uz izmijenjena pravila natječaja za Nagradu EU za književnost , P.E.N. Centar u BiH pozvan je kao jedna od 14 organizacija za izbor nacionalnog kandidata za ovu prestižnu nagradu.


Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da smo za EUPL 2022 nominovali roman U jarku, bh. autorice Slađane Nine Perković!

Slađana Nina Perković – bh. kandidatkinja za EUPL 202

Slađana Nina Perković je rođena 1981. godine u Banjaluci. Diplomirala je novinarstvo na Univerzitetu u Banjaluci i političku komunikaciju na Sorboni.  Do sada je objavila zbirku priča „Kuhanjeˮ. Prema riječima novinara Branislava Predojevića: „Talentovana književnica iz Banjaluke, koja trenutno živi u Francuskoj, uz povremene izlete na Balkan, nakon izlaska svog književnog prvijenca, zbirke priča „Kuhanjeˮ, u izdanju Imprimatura, prilično je uzburkala duhove na književnoj sceni regiona svojim duhovitim i britkim stilom pripovijedanja, originalnim tretmanom žensko-muških odnosa i snažnom prozom koja siječe kao hirurška oštrica kroz rutinu naših svakodnevnih života.ˮ „U jarkuˮ je njen prvi roman. 

Autoričin profil možete pogledati i na linku: https://www.euprizeliterature.eu/auth…/sladana-nina-perkovic . Dobitnik/ca ovogodišnje EU nagrade za književnost bit će proglašen/a na Sajmu knjiga u Parizu 21. aprila ove godine.

 3,438 total views,  2 views today

Komentariši