Odbor za spisateljice i prijem novih i počasnih članova

Skupština P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini je na redovnoj godišnjoj sjednici za 2020. godinu donijela niz odluka u cilju kvalitetnijeg budućeg rada udruženja.

Prva od njih svakako je osnivanje Odbora za spisateljice P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini, po uzoru na PEN International Women Writers Committee. Prema riječima voditeljice ovog Odbora, ujedno autorice njegovog osnivačkog memoranduma, uvažene bh. književnice i članice P.E.N. Centra u BiH, Lejle Kalamujić:

Odbor za spisateljice osniva se po ugledu na istoimenu organizaciju Međunarodnog PEN Centra, a ima za cilj promicati probleme s kojima se suočavaju spisateljice u Bosni i Hercegovini.Posebnu pažnju želimo posvetiti pitanjima rodne neravnopravnosti u bosanskohercegovačkom društvu, te izazovima s kojima se spisateljice (ali i žene uopšte) suočavaju kako u privatnoj, tako i u javnoj sferi svog djelovanja. Smatramo da osnivanjem ovog odbora možemo doprinijeti osnaživanju i umrežavanju spisateljica, te poticati na pozitivne promjene u našem društvu. Odbor za spisateljice pri PEN centru Bosne i Hercegovine nastojat će širiti svoju mrežu, te surađivati sa ostalim odborima Međunarodnog PEN centra, ali i drugih organizacija, koje promiču ideje ravnopravnosti i slobode pisaca i spisateljica u cijelom svijetu.

Neizmjerna čast za bosanskohercegovački P.E.N. Centar svakako je poželjeti dobrodošlicu višestruko nagrađivanim i međunarodno priznatim književnicama, našim novim počasnim članicama: Dubravki Ugrešić i Svetlani Slapšak.

P.E.N. Centar u BiH iznimno je ponosan na prijem ukupno 20 novih članova našeg udruženja, te srdačnu dobrodošlicu i uspješnu buduću saradnju želimo cijenjenim: Dževadu Karahasanu, Almiru Bašoviću, Vahidinu Preljeviću, Mehmedu Đedoviću, Ajli Demiragić, Dinku Krehi, Elmi Tataragić, Edinu Krehiću, Faizu Softiću, Marijanu Grakaliću, Dariji Žilić, Nadiji Rebronji, Gorčinu Dizdaru, Lani Bastašić, Matiji Bošnjaku, Tanji Šljivar, Alidi Bremer, Ervinu Jahiću, Emsuri Hamzić i Seidi Beganović.

P.E.N. Centar u BiH će, skupa sa novim članstvom, time i mnogobrojnijom Skupštinom, težiti što uspješnijem radu u budućnosti, zajedno sa novoizabranom predsjednicom Skupštine, uvaženom pozorišnom rediteljicom i prevoditeljicom, Tanjom Miletić Oručević.

 6,378 total views,  2 views today

Komentariši