Sjećanje slobode: Književni razgovor o Margaret Atwood

Autorica više od 50 knjiga fikcije, poezije, esejistike, ali i književnosti za djecu i grafičkih romana, Margaret Atwood (1939) jedna je od rijetkih spisateljica koje su podjednako cijenjene i među širokim čitateljstvom i u akademskim krugovima. Poznata po tome što je tvrdila da nikad ne “izmišlja”, nego samo aktuelne političke i društvene trendove u svojim romanima dovodi do krajnje konsekvence, Atwood se proslavila kao autorica spekulativne fikcije.

Njeno najpoznatije djelo tog tipa svakako je roman “Sluškinjina priča”, distopija smještena u imaginarnu diktaturu Gilead koja žene drži u reproduktivnom ropstvu. Roman je doživio ‘drugu mladost’ zahvaljujući hvaljenoj televizijskoj adaptaciji, a prošle je godine dobio i Bookerom ovjenčan nastavak, “Svjedočenja” (Testaments). U međuvremenu, odora sluškinja iz romana postala je neizbježna kostimografija na protestima za reproduktivna prava širom svijeta, izašavši tako sa stranica knjiga – na ulice. Ova dva djela, objavljena sa razmakom dužim od trideset godina, najbolje ilustruju Atwoodin snažan feministički angažman, ali nipošto nisu njene jedine knjige vrijedne pažnje. Iz bibliografije Margaret Atwood se posebno izdvajaju i roman “Slijepi ubica”, za kojeg je dobila svog prvog Bookera, romaneskna trilogija “Ludi Adam” u kojoj ispituje granice ljudskog zajedništva u uslovima postapokalipse, te “Penelopijada”, ep o Odiseju ispričan iz perspektive Penelope.

O žanrovski i tematski raznolikom opusu Margaret Atwood govorit će Ajla Demiragić, Andrea Lešić i Teodora Luketa. Razgovor će moderirati Lejla Kalamujić.

Dobrodošli/e ste u srijedu, 4. marta, u 18:30 sati, u Multimedijalni centar “Mak” (JU Biblioteka Sarajeva, Alipašina 6a)!

 4,916 total views,  2 views today

Komentariši