Treća sezona Ženske čitaonice

Ženska čitaonica nastavlja sa radom u 2022. godini! 

Za treću sezonu pripremile smo niz intervjua i podcast emisiju o našim književnim prehodnicama. Okupile smo dosadašnje, ali i nekoliko novih kritičara/ki, spremnih na druženje i rad. I ove godine ustrajemo u objavljivanju feminističke kritike o književnim izdanjima savremenih autorica u BiH, regionu, ali i šire.

Posebne zahvale upućujemo Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke, Goethe-Institutu u BiH i ostalim partnerima, na pokretanju Stabilizacionog fonda – Inicijative za podršku kulturnim i obrazovnim organizacijama u Ukrajini, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi i Centralnoj Aziji pogođenim posljedicama rata u Ukrajini.

Ženska čitaonica nastala je pod okriljem Odbora za spisateljice P.E.N. Centra u BiH, a teži osnaživanju mladih kritičarki i kritičara kroz radionice pisanja književnih kritika, te povećanju prisustva i vidljivosti ženskih autorica na bosanskohercegovačkoj književnoj sceni. Ovim projektom Odbor za spisateljice P.E.N. Centra u BiH započeo je svoj rad, u cilju podržavanja razvoja savremene književne scene i njenih radnika/ca, kroz izricanje jasnog stava o njihovoj važnosti u društvu.

Knjige o kojima kritičari/ke pišu u okviru ovog projekta nalaze se u prostorijama P.E.N. Centra u BiH, u biblioteci Ženske čitaonice, koja danas broji oko 150 naslova. Spisak knjiga nalazi se na P.E.N.-ovoj web stranici, a knjige su dostupne za posudbu uz prethodnu najavu sekretaru e-mailom.

Pratite naš rad na PE.N.-ovoj web stranici, kao i na društvenim mrežama: 

Odbor za spisateljice P.E.N. Centra u BiH

Finansirano iz Stabilizacionog fonda – Inicijativa za podršku kulturnim i obrazovnim organizacijama u Ukrajini, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi i Centralnoj Aziji pogođenim posljedicama rata u Ukrajini. / Funded by the Stabilisation Fund – An initiative to support cultural and educational organisations in Ukraine, Eastern and South-Eastern Europe and Central Asia affected by the impact of the Ukraine war.

 957 total views,  4 views today

Komentariši