Free.Words.Turkey: Peticija za slobodu izražavanja, informiranja i medija

Peticija za slobodu izražavanja, informiranja i medija od strane Udruženja njemačkih izdavača i knjižara, PEN Centra Njemačke i Reportera bez granica Njemačke

Sloboda izražavanja je u akutnoj opasnosti u Turskoj. Još od pokušaja državnog udara u julu 2016. godine, turske vlasti su poduzele agresivne akcije protiv svih novinara i medija koji kritiziraju vladu. Ovakav razvoj događaja pogoršao je već ionako napetu situaciju za turske medije, te dodatno ugrozio slobodu govora u Turskoj. Putovnice novinara su ukinute, pisci pritvoreni, a više od 130 medijskih tvrtki zatvoreno. Među njima je i 29 izdavačkih kuća, čiji je rad nasilno prekinut. Danas, među novinarima, piscima i izdavačima u Turskoj postoji raširen i opipljiv osjećaj uzbune i straha za njihove živote.

Sloboda izražavanja u Turskoj je u ozbiljnoj opasnosti. Doista, sloboda izražavanja, informacije i štampe je temelj slobodnog i demokratskog društva. Pozivamo SVE EVROPSKE VLADE, NJEMAČKU SAVEZNA VLADU i EVROPSKU KOMISIJU da usvoje jasnu i odlučnu poziciju o trenutnom stanju slobode govora u Turskoj. Također, molimo Evropsku komisiju da zatraži beskompromisno poštivanje slobode izražavanja u Turskoj, u svim odlukama, postupcima i izjavama koje će donijeti u budućnosti. Poštivanje slobode izražavanja je uvjet oko kojeg ne smije biti bilo kakvih pregovora. Kada se sloboda izražavanja nađe pod napadom i kada je izložena ozbiljnim zabranama, kao u Turskoj i drugim zemljama širom svijeta, Njemačka savezna vlada i Europska komisija su dužni ponovno procijeniti svoj politički odnos prema zemljama u pitanju. Dužni su pružiti pomoć novinarima i piscima kojima su uskraćena prava na slobodu izražavanja, na primjer izdavanjem privremenih viza i azila.

Novinari, autori i izdavači, knjige, novine i časopisi čine značajan doprinos demokraciji i slobodi. Ovo je razlog zbog kojeg se odlučno zalažemo za slobodu izražavanja, informiranja i medija. POZIVAMO VAS da podržite našu peticiju i pridružite nam se u branjenju osnovnih ljudskih prava!

Oslobodite riječi!

 

U POTPISU

Udruženje njemačkih izdavača i knjižara (Börsenverein des Deutschen Buchhandels e. V.), PEN Centar Njemačke (PEN-Zentrum Deutschland e. V.), Reporteri bez granica Njemačke (Reporter ohne Grenzen e. V.)


Ispod su portreti samo nekih od  pisaca, intelektualaca i novinara kojima prijeti uhićenje ili su već uhićeni samo zato jer imaju drugačije mišljenje.

 

 

 

   


 

 8,308 total views,  2 views today

Komentariši