P.E.N. Centar u BiH Vas poziva na večer sjećanja na Izeta Sarajlića

Povodom dvadeset godina od smrti našeg velikog pjesnika, P.E.N. Centar u Bosni i Hercegovini Vas srdačno poziva na VEČER SJEĆANJA NA IZETA SARAJLIĆA.

U saradnji sa Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, P.E.N. Centar u BiH okupit će članove našeg udruženja Feridu Duraković, Marka Vešovića, Envera Kazaza i Gorana Simića, a njihov razgovor o životu i stvaralaštvu Izeta Sarajlića moderirat će predsjednik P.E.N. Centra u BiH – Asmir Kujović.

Večer će se održati u četvrtak, 21.7.2022. godine, sa početkom u 20 sati, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Izet Sarajlić, zvani Kiko, (Doboj, 1930. – Sarajevo, 2002.) je bio bosanskohercegovački pjesnik, prozaist (objavljivao knjige autobiografske, memoarske proze), prevodilac i esejist. Objavio je preko 30 knjiga poezije, od kojih su neke prevedene na 15 stranih jezika.

Djetinjstvo je proveo u Trebinju i Dubrovniku, a 1945. se nastanjuje u Sarajevu, u kojem će ostati sve do kraja svog života. Izet Sarajlić je u Sarajevu pohadao mušku gimnaziju, a u svijet jugoslavenske poezije ulazi kao devetnaestogodišnjak, zbirkom poezije U susretu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Za vrijeme studija na Filozofskom fakultetu radio je i kao novinar i pisao je poeziju.

Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Udruženja nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Kao član Društva pisaca BiH, zajedno sa Huseinom Tahmiščićem, Ahmetom Hromadžićem, Velimirom Miloševićem i Vladimirom Čerkezom, pokreće međunarodnu književnu manifestaciju “Sarajevski dani poezije” u organizaciji Društva pisaca BiH 1962. godine.

Večer posvećena Izetu Sarajliću održava se u okviru projekta „Književni razgovori“ P.E.N. Centra u BiH, a uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Link za Facebook event


 2,724 total views,  4 views today

Komentariši