Proglašene dobitnice/i regionalne nagrade „Štefica Cvek”

FOTO: bookvica.net

Dvije članice P.E.N. Centra u BiH našle su se među dobitnicima regionalne nagrade “Štefica Cvek”: Senka Marić (članica PEN-ovog Upravnog odbora) za roman Gravitacije i Lejla Kalamujić (voditeljica PEN-ovog Odbora za spisateljice) za zbirku priča Požuri i izmisli grad.

Pobunjene čitateljke su 31. januara u Beogradu proglasile prve dobitnice i dobitnike novoustanovljene regionalne književne nagrade „Štefica Cvek“.

Na pobunjenom književnom druženju, koje je u centru Krokodil vodila Ida Prester, saopšteno je koje su autorke i autori ponijeli ova priznanja. Nagrada „Štefica Cvek“ zamišljena je kao priznanje vrijednim tekstovima koje neće podsticati kompetitivnost u književnom polju, neće praviti strogo rangirane hijerarhije i neće ukalupljivati produkciju svake godine u jedan zauvijek zadat uski kalup, najčešće jednog najboljeg djela. 

„Ova zamisao u skladu je sa ciljem Štefice Cvek, kojom se žele afirmisati tekstovi vredni pažnje, a tekstovi pažnju mogu zaslužiti na razne načine – otvaranjem novih tema, originalnim pristupom temama, stilskom ili formalnom inovativnošću, ne isključivo jer su najbolji. Uostalom, preispitujemo i samu kategoriju najboljeg u književnosti – najboljeg po čemu? Za koga? Stoga, broj izabranih dela će se menjati svake godine, u skladu sa tim šta produkcija ima da ponudi“, navele su Pobunjene čitateljke. „Čitamo dela uzimajući u obzir i tekst i kontekst. Važna nam je „politika“ teksta, kao i poetika – uostalom, polazimo od toga da uvek postoji izvesno preplitanje jednog i drugog. Tako tumačenje konstruišemo kroz osvrt na istorijski, društveno-politički kontekst dela i na njegovo komuniciranje sa tim kontekstom. Istovremeno, jednako se služimo i metodom pažljivog čitanja, posvećujući pažnju jeziku teksta, stilskim i formalnim postupcima.“

Nagrada „Štefica Cvek” ustanovljena je kao regionalno priznanje, a ove godine pokrivaće BHSC govorno područje i sve prozne knjige koje su objavljene od 1. januara do 1. decembra 2021.  Osnivanje nagrade podrazumijeva istraživanje regionalne književne produkcije i prikupljanje preporuka knjiga od pedesetak kulturnih radnica i radnika iz zemalja sa BHSC govornog područja – književnica:ka, kritičarki:a, novinarki:a, urednica:ka i drugih.

Žiri Pobunjenih čitateljki je uključivao uredništvo portala Bookvica.net, Nađu Bobičić, Borisava Matića i Daru Šljukić, i dve saradnice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Maju Abadžiju, urednicu Ženske čitaonice pri PEN Centru BiH, i Ivanu Dražić, urednicu portala Booksa.hr. Žiri je prolazio kroz preporučene naslove i napravio selekciju za ovogodišnju nagradu „Štefica Cvek“.

Marija Andrijašević, Zemlja bez sutona, Fraktura, Zagreb, 2021.

“Roman je objavljen gotovo 15 godina nakon sada već kultne pjesničke zbirke Davide, svašta su mi radili (2007). Marija Andrijašević je, dakle, po vokaciji primarno pjesnikinja, a u romanu je vrlo uspješno ispreplela znanstveni diskurs, nježan pjesnički stil te žargon i dijalekt. U svakom slučaju, radi se o knjizi koja se u suvremenoj književnoj produkciji po mnogočemu ističe i zbog svega navedenoga jednoglasno joj je dodijeljena ova nagrada!”

Goran Ferčec, O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća, Fraktura, Zagreb, 2021.

“U stilski, formalno i širinom zahvata teme i epohe višestruko ambicioznom romanu, Ferčec je uspio da ispravi nepravdu nanošenu jugoslovenskoj radnici, nepravdu onih koje su izbrisane iz pamćenja i istorije, ili svedene na karikaturu. Zato što je uspio u najvećem književnom zadatku, da sa emaptijom prikaže i klasno i rodno deprivilegovana iskustva, da vrati dignitet onima kojima je oduzet, zato je romanu O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća dodijeljena nagrada koja nosi ime još jedne ‘obične’ junakinje, Štefice Cvek.”

Lejla Kalamujić, Požuri i izmisli grad, Štrik, Beograd, 2021.

“Naslovna priča ‘Požuri i izmisli grad’ posljednja je u zbirci i može je se čitati kao njen zaključak. Priča je to o ženskom prijateljstvu i potpori u bolesti i posljednjim trenucima života. Ova priča, kao uostalom i cijela zbirka, prikazuje i u čitatelju izaziva čitav spektar emocija, od tuge i ljutnje, do bliskosti i topline. Upravo u tome leži kvaliteta i snaga zbirke, i zato ova nagrada!”

Senka Marić, Gravitacije, Buybook, Sarajevo, 2021.

“Knjiga se odlikuje, prvenstveno, istančanim stilom, lirskom prenapregnutošću izraza čija dotjeranost jednako oduševljava i u standardu i u skazu. Iako je već viđen u postjugoslovenskoj književnosti, postupak fragmentarnog pripovijedanja omogućava pitkost čak i kada otežava snalaženje u tekstu i identifikaciju pripovijednog glasa. Marić ima talenat da uvjerljivo ispreplete lokalno i globalno žensko kulturno naslijeđe – sevdah i Eumenide su podjednako važne referentne tačke za njenu junakinju, baš kao i tarot i čitanje iz taloga kafe. Konačni rezultat je stilski raskošan i intelektualno uzbudljiv tekst koji poziva na nova čitanja.”

Ana Miloš, Kraj raspusta i druge priče, Booka, Beograd, 2021.

“Ana Miloš služi se u jednoj priči realističkim postupkom, dok će u drugoj koristiti satiru i grotesku. Na stranicama knjige ima klasičnih priča o odrastanju i porodičnih priča, ali ima i elemenata new weird-a i začudno pomerenih žanrovskih amalgama. Ono što je, ipak, možda najviše opredelilo ovu zbirku za nagradu ‘Štefica Cvek’ jeste to što se u središtu ovih različitih formalnih obrazaca nalaze sasvim ‘obični’, a vrlo često i marginalizovani likovi – velikim delom žene – čijim se problemima Ana Miloš bezrezervno i promišljeno bavi.”

Sonja Ražnatović, Exit – Restart, Rende, Beograd, 2021.

“Knjiga Exit – Restart našla se u izboru za nagradu ‘Štefica Cvek’ upravo zato što na promišljen i neposredan način tematizuje savremena kvir iskustva, izazove ženskog autorstva, ali i najšire shvaćenu ‘sverodnu’ (ili ‘nadrodnu’) potragu za smislom kroz kreativnost umetničkog stvaralaštva, kao i kroz prevazilaženje višestrukih društveno nametnutih okvira.”

Mihaela Šumić, Herbarij svete smrti, Imprimatur, Banja Luka, 2021.

“Šumić vešto koristi različite književne obrasce, od postmodernističke naracije, preko magičnog realizma pod snažnim uticajem latinoameričke i španske proze, pa do trilera i misterije. Herbarij svete smrti sveža je, autentična i uzbudljiva zbirka priča kakva se retko sreće u regionu.”

Martina Vidaić, Stjenice, Knjižara Ljevak, Zagreb, 2021.

“Roman Martine Vidaić, stilski gust i gotovo opipljivo sugestivan, odlično izgrađene dinamike i napetosti, na umjetnički uvjerljiv način pokazuje svu kompleksnost sistemske uslovljenosti višestrukih opresija i eksploatacije. Promišljeno otvarajući neke od ključnih tema prema kojima je koncipirana i nagrada ‘Štefica Cvek’, ovaj roman ju je u najboljem smislu te riječi i zaslužio.”

Nora Verde, Moja dota, Oceanmore, Zagreb, 2021.

“Roman Nore Verde Moja dota samo je na prvi pogled jednostavno štivo: ova autofikcija s elementima bildungsromana zahvata neke od najvećih boljki savremenog društva. Uvjerljivo predočavajući nježnu atmosferu ‘babinog krila’, autorica idilični ton prekida uznemirujućim i oštroumnim razmišljanjima i pitanjima svoje mlade junakinje. Ova knjiga, naposljetku, blagodareći djetinjoj perspektivi, iskreno i autentično progovara i o klasnom sramu, queer identitetu, napetosti između centra i periferije, gradeći slojevit i empatičan roman koji će dugo ostati s čitateljem/icom.”

Pobunjene čitateljke će uskoro objaviti i pojedinačne, potpunije prikaze nagrađenih knjiga. U srijedu 2. februara u štampanom broju dnevnog lista Danas bit će objavljen i bilten Pobunjenih čitateljki u potpunosti posvećen nagradi „Štefica Cvek” i njenim dobitnicama:ima.

Odluku o nagrađivanju knjiga Pobunjene čitateljke su donijele uz konsultaciju sa 54 radnica i radnika sa regionalne književne scene. Imena saradnica/ka koje su dale saglasnost da se njihova imena objave javno su:

Spisak ispitanica:ka

 1. Milan Aranđelović
 2. Vladimir Arsenijević
 3. Dragan Babić
 4. Adisa Bašić
 5. Vedrana Bibić
 6. Luiza Bouharaoua
 7. Dragana Brković
 8. Rumena Bužarovska
 9. Saša Ćirić
 10. Gordana Danilović
 11. Jasna Dimitrijević
 12. Ferida Duraković
 13. Arman Fatić
 14. Ana Fazekaš
 15. Ivana Golijanin
 16. Vladislava Gordić Petković
 17. Monika Herceg
 18. Lejla Kalamujić
 19. Olja Knežević
 20. Goran Korunović
 21. Tamara Kovačević
 22. Bojan Krivokapić
 23. Tamara Krstić
 24. Katarina Lazić
 25. Katarina Luketić
 26. Ivana Maksić
 27. Senka Marić
 28. Antonela Marušić
 29. Barbara Matejčić
 30. Tijana Matijević
 31. Lamija Milišić
 32. Ana Pejović
 33. Dalibor Plečić
 34. Boris Postnikov
 35. Olja Savičević Ivančević
 36. Korana Serdarević
 37. Zorana Simić
 38. Tanja Stupar
 39. Nikolina Todorović
 40. Sara Tomac
 41. Espi Tomičić
 42. Jasmina Vrbavac
 43. Matej Vrebac
 44. Ivan Šunjić
 45. Jasna Jasna Žmak

Osnivanje regionalne nagrade „Štefica Cvek” podržali su USAID, Evropska unija, Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Fondacija Jelena Šantić.


Izvor: bookvica.net

 2,583 total views,  7 views today

Komentariši