27 organizacija poziva na oslobađanje novinarke Sedef Kabaş

Sedef Kabaş. FOTO: DW

[ENGLISH BELOW] [AŞAĞIDAKİ TÜRKÇE]

#ReleaseSedefKabas #FreeTurkeyJournalists


Međunarodni institut za medije (International Press Institute) i 26 dolje potpisanih novinarskih organizacija, kao i organizacija za zaštitu ljudskih prava, pozivaju na hitno oslobađanje novinarke Sedef Kabaş nakon hapšenja u noći 22. januara 2022. godine, te na okončanje sudskog uznemiravanja nezavisnih medija.

Dana 22. januara, Kabaş je privedena tokom ponoćne policijske racije u Istanbulu, a  zbog izjava o turskom predsjedniku Erdoğanu u TV emisiji emitovanoj 14. januara na TELE1. Kabaş je u eteru citirala jednu čerkesku poslovicu: „Vol ne postaje kralj dok se penje u palatu, već palata postaje štala.“ Kabaş je dodala: „Postoji veoma poznata poslovica koja kaže da okrunjena glava postaje mudrija. Ali vidimo da to nije istina.” Ova primjedba protumačena je kao uvreda upućena turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu, a tužioci su otvorili istragu ubrzo nakon što je Kabaş iznijela ovu primjedbu. U članu 299 Turskog krivičnog zakona vrijeđanje predsjednika je krivično djelo, a onima koji se za to smatraju krivima prijeti kazna zatvora od jedne do četiri godine.

Nakon emisije, brojni vladini zvaničnici su na društvenim mrežama osudili Kabaşine izjave. Dok je Kabaş bila na policijskom ispitivanju, ministar pravde Abdulhamit Gül je rekao da njene riječi „prelaze svaku granicu“, „proizlaze iz mržnje“, te da će „naći odgovor pred licem pravde“. Nakon Gülove izjave, Kabaş je uhapšena pod optužbom da je “uvrijedila predsjednika”.

Kabaşin advokat je 26. januara saopćio da je krivični sud odbio njihovu žalbu na njeno hapšenje. Advokat također tvrdi da je intervencija ministra Gula uticala na pravosuđe i time prekršila Ustav i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima (European Convention of Human Rights (ECHR)) u vezi sa članom 6. o pravu na pravično suđenje.

Prošlog oktobra, Evropski sud za ljudska prava presudio je da je krivično djelo vrijeđanja predsjednika prema turskom krivičnom zakonu u suprotnosti sa slobodom izražavanja. Sud je također proglasio neopravdanim određivanje policijskog pritvora ili krivične sankcije u predmetu koji se vodi pred sudom, a koji je uključivao osobu koja je objavila kritične sadržaje o Erdoğanu na Facebooku.

Prije hapšenja Sedef Kabaş, Ebubekir Şahin, predsjednik Visokog vijeća za radio i televiziju Turske (RTÜK), objavio je da je RTÜK pokrenuo istragu TELE1 u vezi s Kabaşinim izjavama. RTÜK je 24. januara izrekao kaznu od 5% prihoda i petodnevnu zabranu emitovanja programa protiv TELE1. Nakon što je novinar TELE1 Uğur Dündar kritikovao RTÜK zbog ove odluke, ovo tijelo je kanalu izreklo još jednu kaznu od 3%.

Osim toga, Alican Uludağ, novinar i predsjednik Sindikata novinara Turske u Ankari, dobio je prijetnje smrću na Twitteru nakon izvještaja u kojima navodi da je sudija koji je naredio hapšenje Kabaş isti onaj koji je naredio ponovno hapšenje Osmana Kavale 2020. godine.

Stoga mi, dolje potpisane organizacije, tražimo:

  • trenutačno puštanje na slobodu Sedef Kabaş i svih drugih pritvorenih ili uhapšenih novinara;
  • podrobnu istragu o prijetnjama smrću Alicanu Uludağu, čiju sigurnost i zaštitu moraju garantovati vlasti;
  • povlačenje kazni i zabrana emitovanja TELE1 i okončanje diskriminatornog izricanja kaznenih mjera protiv nezavisnih emitera od strane RTÜK

Potpisnici: 

International Press Institute (IPI)
Association of European Journalists (AEJ)
Articolo 21
Cartoonists Rights Network International (CRNI)
Committee to Protect Journalists (CPJ)
Danish PEN
English PEN
European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
European Federation of Journalists (EFJ)
Freedom House
German PEN
Index on Censorship
International Federation of Journalists (IFJ)
Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT)
PEN America 

PEN Centre of Bosnia-Herzegovina
PEN InternationalPEN Iraq
PEN Melbourne
PEN Norway
PEN Turkey
PEN Québec
Reporters Without Borders (RSF)
San Miguel PEN
South East Europe Media Organisation (SEEMO)
Swedish PEN
WAN-IFRA


IPI-Joint-letter_Sedef-Kabas-arrest_ENGTR

 2,516 total views,  6 views today

Komentariši