VEČE SA SELVEDINOM AVDIĆEM: stvarnosnost balkanske gotike

Foto: zenicainfo.ba

P.E.N. centar u BiH i JU Biblioteka Sarajeva upriličili su treće po redu veče u okviru ovogodišnjeg programa “Književni razgovori”. Sagovornici književnika Selvedina Avdića bili su Jasmin Agić i Asmir Kujović.

U uvodnom dijelu razgovora, Kujović je publici predstavio poetiku Selvedina Avdića. Podsjetio je na zbirku priča “Podstanari i drugi fantomi”, te više pažnje poklonio romanima “Sedam strahova” i “Kap veselja”. Fantastične i metafizičke aspekte pomenutih narativa Kujović opisuje kao Avdićev izričaj egzistencijalnog usuda i očaja.

Jasmin Agić je postavio pitanje o Avdićevom odolijevanju stvarnosnoj književnosti, obzirom na sadašnje vrijeme većinskog priklanjanja realizmu u sferi književnog stvaralaštva. Nakon izražene sumnje o pojmu stvarnosne književnosti, Selvedin Avdić naglasio je kako mu se vlastiti narativi čine zaista stvarnim i temu odveo dalje, do žanrovske književnosti. Naime, londonskim izdavačima njegovo djelo je predstavljeno frazom “balkanski gotik” – Avdić opisuje njihovo razočarenje kada su shvatili o kakavom se pristupu fantastičnim elementima zapravo radi.

Nadalje su sagovornici razgovarali o utjecaju pop kulture na književnost. Avdić je pri tom govorio o važnosti muzike u stvaranju atmosfere pojedinih scena romana; objašnjavajući važnost istovjetnih detalja prilikom konstrukcije priče ili same pripreme za istu.

Sagovornici su se dotakli djela “Moja fabrika” i njegove pozorišne adaptacije. Avdić je istakao važnost ženske perspektive i rada na njegovom tekstu koji je uložila režiserka predstave Selma Spahić.

Na koncu je publika imala priliku čuti dijelove Avdićevog novog narativa “Autobusne biješke”, a koji bi prema autorovim riječima trebao biti gotov do kraja ljeta.

 4,771 total views,  2 views today

Komentariši