Maja Gal Štromar – Književno predstavljanje

PEN Centar u BiH je u okviru projekta „Pisci u rezidenciji“, a uz podršku Evropske književne mreže TRADUKI, imao priliku ugostiti u Sarajevo svolensku spisateljicu Maju Gal Štromar. U ponedjeljak, 4. septembra, u Udruženju za afirmaciju kulture i umjetnosti „Zvono“,  naša gošća predstavila se sarajevskoj publici.

          U razgovoru s Ahmedom Burićem dotakla se svojih kako spisateljskih, tako i glumačkih iskustava i angažmana, te govorila o porodičnim vezama sa Sarajevom, koje su, između ostaloga, i bile predmet njenog istraživanja tokom rezidencijalnog boravka. Njen djed strijeljan je u Sarajevu, 1941. godine od strane Gestapoa. Arhivski podaci pomogli su Maji Štromar da istraži okolnosti tih nesretnih događaja, koji će biti podloga romana na kojem trenutno radi.

          Ahmed Burić osvrnuo se na interesantne pripovjedačke pozicije koje Štromar kreira u svojim djelima. Ona ističe da joj glumački poziv itekako pomaže prilikom izbora naratora i oblikovanja njegove uvjerljivosti. Pozicija iz koje se govori mora biti jasna i precizna, prethodno jako dobro istražena. Imali smo priliku i čuti odlomke iz romana „Misli na mene kad ti je lijepo“, koji je preveden na hrvatski jezik. Ovim romanom autorica nastoji preispitati odnos sa ocem. U toj, naizgled, duboko ličnoj i emotivnoj priči nenametljivo i netendciozno je prikazana pozicija žene u jednom zatvorenom, patrijarhalnom društvu. Priča je to i o nemogućnosti zbližavanja s očinskom figurom, jer uloge su, čak i porodične, unaprijed određene.

         Maja Gal Štromar neizmjerno je zahvalna PEN Centru i mreži TRADUKI na prilici da se predstavi sarajevskoj publici. Svakako se nadamo da je ovo samo početak saradnje, te da ćemo Maju Gal Štromar uskoro ponovo ugostiti u Sarajevu.


          Maja Gal Štromar je svestrana umjetnica – glumica, pjesnikinja, autorica proznih djela, prevoditeljica, kazališni pedagog, profesorica retorike, scenaristica, režiserka. Prvo je u Ljubljani diplomirala romanistiku, a potom je diplomirala i na Međunarodnoj školi za kazalište Jacquesa Lecoqa u Parizu. U Sloveniji i u inozemstvu odigrala je više od trideset uloga u pozorištu i snimila više od 31 filmova. Objavila je dvanaest autorskih knjiga, od toga četiri pjesničke zbirke, pet romana (Amigdalino srca, Lju.beznika ili svjetlost po dekretu, Misli na mene kad ti je lijepo, Mladice i 7 kg do sreće), monodramu Alma Ajka kao dvojezično slovensko-arapsko izdanje Aleksandrijske knjižnice te bajku, kazališni priručnik i dramski tekst Črkolandija. U posljednje vrijeme najviše piše za radio, za odrasle i za mlade, dok se u svom pisanju za kazalište uglavnom okrenula najmlađoj publici. Aktivno prevodi s romanskih jezika. Živi i stvara kao slobodna umjetnica. U novembru izlazi njen novi roman »Ženska drugje«.

 10,862 total views,  2 views today

Komentariši