Književno predstavljanje – Nenad Rizvanović

U srijedu, 24. maja, u Udruženju za afirmaciju kulture i umjetnosti „Zvono“, upriličen je razgovor s hrvatskim književnikom Nenadom Rizvanovićem.

        

Na samom početku razgovora, koji je vodio Ahmed Burić, Rizvanović se prisjetio Festivala alternativne umjetnosti (FAK), koji se prvi put održao 2000. godine u Osijeku, gdje je bio jedan od osnivača i organizatora. Festival je doživio ogroman uspjeh i nevjerovatnu posjećenost, te je narednih godina organiziran niz događaja u različitim gradovima, gdje su svoju prozu čitali brojni pisci i spisateljice. S ove distance teško je prosuditi šta je uzrokovalo gašenje jednog takvog projekta, čiju vrijednost je prepoznala publika u brojnim gradovima (Osijek, Novi Sad, Beograd, Zagreb). Između ostaloga, može se reći da hrvatska društvena i kulturna klima nije prepoznala vrijednost i potencijal Festivala alternativne umjetnosti.

 

Bilo je govora i o pisanju općenito, poziciji i recepciji pisaca u južnoslavenskim društvima. Zaključeno je da su prošla vremena tzv.“teške“ literature i pisaca s pretenzijama da iznađu odgovore na sva suštinska pitanja. Desila se izvjesna demistifikacija spisateljskog djelovanja.

Nenad Rizvanović angažiran je i kao glavni urednik časopisa Novi Behar, koji pod njegovim uređivačkim nadzorom dobija novi koncept i ima potencijal da se razvije u jedan  moderan autorski književni časopis.

Naš gost se na kraju zahvalio bosanskohercegovačkom PEN Centru na omogućenoj stipendiji. S obzirom na mnoštvo poslovnih obaveza, rezidencije su idealna prilika za pisce da se na jedan mjesec dana maksimalno posvete rukopisu na kojem trenutno rade. Rizvanović trenutno radi na romanu radnog naslova „Svijet oko nas“, koji namjerava ispisati povijest jedne porodice. Građa za roman je prikupljena, tako da je rezidencija u Sarajevu poslužila početku uobličavanja finalnog teksta ove porodične hronike.


Nenad Rizvanović rođen je u Osijeku 30. novembra 1968. godine. Završio je studij hrvatskog jezika i južnoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te doktorski studij Društvo znanja i prijenos informacija na Filozofskom fakultetu u Zadru. Kritiku i prozu piše od 1985. godine. Od 2001. godine radio je kao urednik u VBZ-u i u Nakladi Ljevak. Član je Hrvatskog društva pisaca. Vanjski je saradnik Filozofskog fakulteta u Rijeci. Autor je nekoliko knjiga: „Trg Lava Mirskog“ (2001), „Dan i još jedan“ (2003), „Zemlja pleše“ (2006), te „Sat pjevanja“ (2009). Zastupljen je u antologijama: „Fakat“ (2001, Zagreb), „Antologija hrvatske proze devedesetih“ (2002, Niš), te „Nori poštarji vstopajo v mesto , antologija novije hrvatske poezije“ (2005, Ljubljana).

 

 

 8,779 total views,  4 views today

Komentariši