Deklaracija o zajedničkom jeziku

Konferencija za medije

Četvrtak 30.03.2017. godine u 12h
Media centar, Kolodvorska 3, Sarajevo


Pozivamo Vas na regionalnu konferenciju za medije povodom objavljivanja teksta Deklaracije o zajedničkom jeziku koja će se održati u četvrtak 30. 3. 2017. godine u Media centru (Kolodvorska 3) u Sarajevu.

Tekst Deklaracije o zajedničkom jeziku i njene ciljeve predstavit će profesor Enver Kazaz, spisateljica Ivana Bodrožić, Vladimir Arsenijević iz Udruženja Krokodil, pisac i novinar Balša Brković, Borka Pavićević, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Nakon serije regionalnih konferencija projekta JEZICI I NACIONALIZMI, koje su od aprila do novembra 2016. održane u Podgorici, Splitu, Beogradu Sarajevu, preko trideset eksperata različitih struka iz sve četiri države sastavilo je Deklaraciju o zajedničkom jeziku u namjeri da se podigne svijest i aktivno utječe na postojeće nacionalističke jezičke prakse u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Deklaraciju o zajedničkom jeziku do sada je potpisalo više od dvije stotine lingvista, književnika, naučnika, aktivista i drugih kredibilnih ličnosti iz javnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije među kojima su: Rade Šerbedžija, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Dino Mustafić, Boris Dežulović, Nenad Veličković, Maja Raičević, Faruk Šehić, Rajko Grlić, Hanka Vajzović, Borka Pavićević, Filip David, Ermin Bravo, Jasmila Žbanić, Viktor Ivančić, Dragan Markovina, Brano Mandić, Boris Buden, Biljana Srbljanović, Nerzuk Ćurak, Ranko Bugarski, Snježana Kordić i Balša Brković.

 

Tekst deklaracije bit će stavljen na uvid javnosti od 30.3.2017. godine na web stranici projekta  www.jezicinacionalizmi.com gdje će svaka osoba saglasna s tekstom Deklaracije biti u mogućnosti i da je potpiše.

Nakon konferencije za medije a povodom objavljivanja teksta Deklaracije održat će se od 18 sati u Centru za interdisciplinarne studije (Zmaja od Bosne 8, Sarajevo) panel diskusija i to u dvije sesije.

U prvoj panel diskusiji, koju će moderirati Sandra Zlotrg, pod nazivom ŠTA JE ZAJEDNIČKI JEZIK? učestvovat će: Snježana Kordić, Borka Pavićević i Rajka Glušica. Druga panel diskusija koju će moderirati Igor Štiks a u kojoj  učestvuju: Asim Mujkić, Ivana Bodrožić i Balša Brković nosi naziv JEZIK I BUDUĆNOST.

Konferenciju za medije i debate organizuju inicijatori projekta Udruženje KROKODIL i ForumZFD.

 


 

Projekat JEZICI I NACIONALIZMI rezultat je dvogodišnje istraživačke misije i partnerskog djelovanja beogradskog Udruženja Krokodil, Udruge Kurs iz Splita, podgoričkog Centra za građansko obrazovanje (CGO) i P.E.N. Centra BIH iz Sarajeva. Osnovna namjera ovog projekta jeste da se kroz otvoreni dijalog lingvista i drugih stručnjaka problematizira pitanje postojanja četiri “politička” jezika u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, kao i sve one značajne i izazovne teme u kojima se lingvistička nauka neprincipijelno ukršta s identitetskom politikom. Tako je i danas. Uprkos željenoj i ostvarenoj emancipaciji te formalnom postojanju četiri standarda, identitetsko-jezičke strasti nisu se smirile, a preskriptivizam, zanesenost jezičkim imperijalizmom, teze o “pedesetogodišnjem jezičkom ropstvu” i čitav dijapazon pogrešnih interpretacija i dalje traju.  Projekat su podržali Allianz Kulturstiftung i Forum ZFD.

 

 11,508 total views,  3 views today

Komentariši