Naida Mujkic

P.E.N.

Ime i Prezime

Naida Mujkic

Biografija

Naida Mujkić rođena je 1984. godine u Doboju. Na književnoj manifestaciji Slovo Gorčina u Stocu 2006. godine dobila je prvu nagradu “Mak Dizdar”.
Učestvovala je na nekoliko internacionalnih književnih festivala kao što su: Pontes (Krk, Hrvatska), Faropis (Starigrad, Hrvatska), Istanbul international poetry and literature festival (Istanbul, Turska), 5. Gol Saatleri Şiir Akşamı (Istanbul, Turska), Bookstan (Sarajevo), 16 . Evenings International Sapanca (Sakarya, Turska), 34. Festival des migrations, des cultures et de la Citoyenneté (Luxembourg), Festival “Treće uho” (Dubrovnik), Festival četiri godišnja doba – Ljeto (Sv. Ivan Zelina), Stih u regiji (Zagreb). Također, izabrana je da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana (Tirana, Albanija, 2017). Svoje knjige predstavila je na Sajmu knjige u Beču, kao i u Literaturhausu u Grazu.
Boravila je u književnim rezidencijama kao pjesnikinja gost u Beču (MuseumsQuartier, 2016) i Skoplju (Absolute Modern, Goten, 2017).

Njene pjesme su se pojavile na različitim mjestima u svijetu, u književnim časopisima kao što su: Lichtungen (Graz), International Times (London), Asanatlar (Ankara), Gerçek Edebiyat (Ankara), Poezija (Zagreb), Izraz (Sarajevo), PoemCafeQuaterfly (Seoul), Razlika/Differanc (Tuzla), Balkanski književni glasnik (Beograd), Behar (Zagreb), The Galway Review (Galway). Uvrštena je u antologije novije bh. poezije, kao i u antologije najmlađe generacije pjesnika i pjesnikinja Balkana. Doktorirala iz oblasti književnosti. Na Filozofskom fakultetu u Zenici u zvanju docenticedrži vježbe iz književnosti. Pored toga bavi se narativnim novinarstvom i prevoditeljstvom.

Bibliografija

“Oscilacije”, Zoro, Sarajevo-Zagreb, 2008.
“Ljubavni šarti mogula”, Buybook, Sarajevo-Zagreb, 2015.
„Šafran“, Centar za kulturu i obrazovanje, Tešanj, 2016.
„Kad sam padala u travu“, Centar za kulturu i obrazovanje, Tešanj, 2017.

“Bašta ne cvjeta”, Centar za kulturu i obrazovanje, Tešanj, 2017.

“Kiša”, Bosanska Riječ, Tuzla, 2018.

e-mail

naida.mujkic@yahoo.com