Branislav Mikulić

P.E.N.

Ime i Prezime

Branislav Mikulić

Adresa

Sarajevo, BiH

Biografija

Branislav Mikulić rođen je 1951. godine u Sarajevu, u sada nepostojećoj državi Jugoslaviji. On sam radije kaže da se to desilo u Irskoj, u Dublinu, i još pola vijeka kasnije 8. juna 2005. kada se nanovo rodio, duhovno oživio. Na taj dan ga je, veli on, dotaklo svjetlo rabbija iz Nazareta,  tada je počeo slijediti nauk njegov da je darivati ljubav i težiti harmoniji s drugim bićima i svime što postoji, jedini put nam u dobro i beskonačnost.

 

Odrastao je uz oca, majku i sestru u, kako sam kaže, tipičnoj  radničkoj obitelji toga vremena. Otac Anto, vrstan majstor-krojač, predratni ljevičar, sarajevski ilegalac i partizan, bio mu je uzorom, baš kao i mati Jelena, vrijedna radnica i višestruki udarnik u konfekcijskim radionama ‘Alije Hodžića’ i ‘22. Decembra’. Povremenu oskudicu, koja je pratila većinu gradskih obitelji na prelasku iz pedesetih u šezdesete, nadomještale su porodična harmonija i toplina doma, čemu je, veli on, mati davala poseban pečat.

 

Branislava je oduvijek krasila radoznalost, želja za spoznajom. To ga je povelo k nauci i istraživanju, čemu se posvetio čitave tri decenije. Petnaest godina je, radeći na Ekonomskom institutu u Sarajevu, izučavao fenomen masovnih migracija jugoslavenskih radnika u inostranstvo, s fokusom na njegovu socijalnu i ljudsku dimenziju..

 

U jesen 1989. i sam postaje migrantom. Polazi u Holandiju na postdoktorske studije gdje, stjecajem okolnosti, ostaje da radi sve do 2005. godine. U centru njegovog istraživačkog interesa su najranjivije kategorije stanovništva: siromašni, socijalno ugroženi, beskućnici, bolesni, oni bez šansi i nade.

 

Nakon višegodišnjeg rada u istraživačkom odjelu Statističkog ureda Holandije, Branislav prelazi na novi posao u Dublin gdje i dalje radi na društvenim temama. Osmišljava i vodi projekte  o razlikama u kvalitetu života, nejednakosti i siromaštvu u Evropi. Tu, u Irskoj, ostaje do pred kraj 2012., kada napušta karijeru naučnika i istraživača i posvećuje se pripovijedanju.  Uglavnom se izražava u formi kratke priče, a najradije na maternjem jeziku, danas zaboravljenom, srpsko-hrvatskom.

 

 

 

 

 

Bibliografija

Prevedene  i objavljene priče :

o   Five Talents of Gold  (Pet vreća zlata), Spirit of Bosnia, 4/2014, Wittenberg University, Ohio/USA
o   La genia blago di Mikelangelo (Genijalna Mikelandjelova podvala), esperanto časopis za knjizevna pitanja Literatura Foiro 282/2016, La Chaus-de-Fonds/ Švicarska

o

Mobitel

038762583147

e-mail

branislavmik@yahoo.com