Narges Mohammadi [Dan pisaca u zatvoru 2022]

Ime i prezime: Narges Mohammadi
Zanimanje: spisateljica, borkinja za ljudska prava
Status: U zatvoru
#NargesMohammadi #ImprisonedWriter

KONTEKST


Narges Mohammadi je iranska spisateljica, novinarka, borkinja za ljudska prava i počasna članica danskog, belgijskog, norveškog i švedskog PEN Centra. Bivša je potpredsjednica i glasnogovornica Centra za odbranu ljudskih prava (DHRC), sudobitnica Oxfam Novib/PEN nagrade za 2013. godinu, dobitnica nagrade Per Anger za 2011. godinu, te nagrade Alexander Langer za 2009. godinu.

Mohammadi je hapšena i proizvoljno zatvarana u nekoliko navrata proteklih godina. U maju 2015. bila je privedena u zatvor Evin, a 2016. osuđena na 16 godina zatvora po nekoliko tačaka, uključujući i one za “učestvovanje u okupljanju i dogovaranju protiv nacionalne bezbjednosti” i “širenje propagande protiv države”, u vezi sa njenim aktivnostima u DHRC.

U februaru 2020. izrečene su joj dodatne optužbe, uključujući “širenje protivsistemske propagande” i “okupljanje i dosluh s namjerom da se poduzmu mjere protiv nacionalne sigurnosti”. Optužbe su proizašle iz njene uloge u organiziranju protestnih okupljanja, vođenju edukativnih časova i “klevetanju” upravnika zatvora Evin optužbama da ju je mučio i napadao.

U maju 2021. izrečena joj je nova kazna od 30 mjeseci zatvora i 80 udaraca bičem, a svega nekoliko mjeseci nakon što je puštena na slobodu u oktobru 2020. nakon služenja pet i po godina zatvora. U novembru iste godine uhapšena je dok je prisustvovala komemoraciji ubijenom demonstrantu Ebrahimu Ketabdaru u gradu Karaj. Mohammadi je provela više od dva mjeseca u samici, o čemu je intenzivno pisala, objašnjavajući kako to utiče na zatvorenike savjesti u Iranu i nazivajući to “bijelim mučenjem”.

Članovi njene porodice ističu da su iranske vlasti podigle nove optužbe protiv nje u januaru 2022, uključujući “okupljanje i dosluh radi djelovanja protiv nacionalne sigurnosti” i “djelovanje protiv nacionalne sigurnosti i remećenje javnog reda”. Nakon skraćenog suđenja u odsustvu pravnog zastupnika, Mohammadi je osuđena na dodatnih osam godina i dva mjeseca zatvora i 74 udarca bičem. Kazna također predviđa dodatne kazne, uključujući interni progon i zabranu davanja izjava za medije, korištenja platformi društvenih medija ili učešća u političkim grupama.

Mohammadi je puštena na bolovanje nakon operacije srca u februaru 2022. Međutim, iranski obavještajci su je uhapsili u aprilu u njenoj kući, jer su vlasti odlučile prekinuti bolovanje i naredile da se vrati u zatvor. Njena porodica je prijavila maltretiranje i uvrede policajaca prilikom hapšenja.

U oktobru 2022. PEN International je saznao da je Mohammadi osuđena na još 15 mjeseci zatvora, nakon čega je uslijedila dvogodišnja zabrana putovanja i pridruživanja političkim pokretima ili strankama, te tri mjeseca rada za opće dobro. Odjel 26 Revolucionarnog suda izrekao je kaznu u odsustvu nakon suđenja po skraćenom postupku. Osim toga, zatvorske vlasti su izdale dvomjesečnu zabranu telefonskih razgovora s njenom porodicom u Iranu kao kaznu za vodeću ulogu u organiziranju protesta u zatvoru u znak solidarnosti s protestnim pokretom koji je zahvatio državu nakon smrti Mahse Amini.

Članovi porodice Narges Mohammadi ističu da se sada suočava sa ukupno 10 godina zatvora, 150 udaraca bičem i novčanom kaznom od 12 miliona iranskih rijala (približno 250 funti), pored ograničenja nametnutih u oktobru ove godine. Također je u opasnosti od bičevanja.

Mohammadi pati od neurološkog poremećaja koji može rezultirati napadima, privremenom parcijalnom paralizom i plućnom embolijom zbog koje su joj navodno uskraćeni ključni lijekovi koji bi spriječili daljnje stvaranje krvnih ugrušaka. U maju 2019. godine podvrgnuta je hitnoj histerektomiji, nakon čega je vraćena u zatvor Evin. U junu 2019, PEN je obaviješten da je Mohammadi uskraćena adekvatna medicinska njega i antibiotici za liječenje postoperacijske infekcije. PEN je također obaviješten da su joj u junu 2022. uskraćeni potrebni lijekovi.

Mohammadi je pisala za razne reformističke časopise, među kojima je i Payam-e Hajar, koji je kasnije zabranjen zbog svojih članaka koji promiču prava svih Iranaca, bez obzira na spol, vjeru ili političku pripadnost. U svojoj najnovijoj knjizi, White Torture (“Bijelo mučenje”), dokumentirala je zatvaranje trinaest žena, uključujući Nazanin Zaghari-Ratcliffe, i njihova zajednička iskustva: uznemiravanje i premlaćivanje od strane čuvara, povezivanje očiju i uskraćivanje medicinskog tretmana. Knjiga također govori o produženoj upotrebi samice protiv zatvorenika savjesti u Iranu.

Nakon ograničenja uvedenih u oktobru ove godine, Mohammadi nije dozvoljeno da zove svog supruga, istaknutog novinara Taghija Rahmanija, koji je proveo 17 godina u zatvoru, a zatim pobjegao iz Irana u Francusku u maju 2011, niti svoju djecu, koja žive u egzilu s ocem.

Vjerujem u put koji sam odabrala, u postupke koje sam preduzela, kao i u svoja uvjerenja. Odlučna sam u namjeri da ljudska prava postanu stvarnost [u Iranu] i ne žalim. Ako su oni koji tvrde da šire pravdu čvrsti u svojoj presudi protiv mene, ja sam također čvrsta u svojoj vjeri i uvjerenjima. Neću odustati pod tiranskim kaznama koje moju slobodu ograničavaju na četiri zida zatvorske ćelije. Izdržat ću ovaj zatvor, ali ga nikada neću prihvatiti kao zakonit, ljudski ili moralan, i uvijek ću govoriti protiv te nepravde.

Narges Mohammadi, citirano prema otvorenom pismu, 14. oktobra 2016.

NAČINI PODRŠKE


PEN International smatra zatvaranje Narges Mohammadi kršenjem njenog prava na slobodu izražavanja i poziva na njeno trenutno i bezuslovno puštanje na slobodu. PEN International također poziva iranske vlasti da osiguraju fizičko i psihičko blagostanje Narges Mohammadi, da joj hitno omoguće pun pristup svoj neophodnoj medicinskoj njezi i da je ne izlažu bilo kakvom obliku fizičke ili psihičke patnje, mučenja ili zlostavljanja, uključujući bičevanje, do njenog puštanja na slobodu.

Evo šta možete učiniti:

  • LOBIRANJE

Pišite iranskim vlastima, na osnovu gore navedenih poziva. Žalbe se mogu slati:

Vođa Islamske Republike

Grand Ayatollah Sayed ‘Ali Khamenei

The Office of the Supreme Leader Islamic Republic Street
End of Shahid Keshvar Doust Street, Tehran, Islamic Republic of Iran Email: http://www.leader.ir/langs/en/…
Twitter: @khamenei_ir (profil na engleskom jeziku), @Khamenei_ar
(arapski jezik), @Khamenei_es (profil na španskom jeziku).

Šef Pravosuđa

Ebrahim Raisi c/o Public Relations Office
Number 4, Deadend of 1 Azizi – Vali Asr Street Tehran,
Islamic Republic of Iran

Predsjednik Islamske Republike Iran

Hassan Rouhani Pasteur Street
Pasteur Square Tehran, Islamic Republic of Iran
Email: media@rouhani.ir http://rouhani.ir/register.phpTwitter: @HassanRouhani (English) and @Rouhani_ir (Persian)

Molimo da kopiju pisma pošaljete ambasada Irana u državi Vašeg prebivališta. Adrese ambasada možete pronaći ovdje. Molimo Vas da obavijestite PEN International o svim radnjama koje poduzmete i o odgovorima koje dobijete.

  • DRUŠTVENI MEDIJI

Podižite svijest o Mohammadinom slučaju na društvenim mrežama, koristeći oznake #NargesMohammadi #ImprisonedWriter 

  • SOLIDARNOST
  • Molimo pošaljite pisma solidarnosti i podrške Nagres Mohammadi, na jeziku po vašem izboru, na adresu: Taghi Rahmani, 2 Avenue Porte des Lilas Paris 20 Francuska.
  • Razmislite o predlaganju Nagres Mohammadi za počasnu članicu vašeg PEN Centra.
  • INFORMIRANJE JAVNOSTI

Također vas podstičemo da istaknete Mohammadin slučaj na sljedeće načine:

  • Objavljivanje članaka i mišljenja u vašoj državnoj ili lokalnoj štampi.
  • Organiziranje javnih događaja, konferencija za štampu i demonstracija.

Obavještavajte nas o svojim aktivnostima. Poruke se mogu slati Mini Thabet, regionalnoj koordinatorici MENA, na Mina.Thabet@pen-international.org

 338 total views,  4 views today

Komentariši