Indeks “Freedom to write” Američkog PEN-a za 2021.: Mianmar se pridružuje Kini i Saudijskoj Arabiji kao jedan od najvećih svjetskih zatvora za pisce

Indeks dokumentira brutalne napade u Mianmaru i Iranu; ističe slučajeve pisaca zatvorenih već decenijama.

Mianmar – u kom je izabrana civilna vlada smijenjena vojnim udarom 1.2.2021. godine – u protekloj godini pridružio se Kini i Saudijskoj Arabiji kao državama sa najvećim brojem zatvorenih pisaca i javnih intelektualaca u svijetu, navodi se u godišnjem svjetskom popisu pisaca u zatvoru (Freedom to Write Index) Američkog PEN-a. Odjel za književnost i slobodno izražavanje otkrio je da je u 2021. najmanje 277 pisaca, akademika i javnih intelektualaca, u 36 država – u svim geografskim regijama svijeta – nepravedno zatvoreno ili držano u pritvoru, a u vezi sa spisateljskim radom ili drugim načinima upražnjavanja slobode izražavanja. Zabilježen je blagi porast u odnosu na 2020. godinu, kada su se iza rešetaka našle 273 osobe. Međutim, protekle dvije godine, ujedno i godine pandemije COVID-19, predstavljaju značajan porast u odnosu na 2019., kada je Indeks dokumentirao samo 238 slučajeva. Objavljujući treće izdanje Indeksa, Američki PEN je otkrio da je više od polovine od spomenutih 277 pisaca također bilo u zatvoru tokom 2019. i 2020. godine, a da je skoro jedna petina – najmanje 62 pisaca i javnih intelektualaca – služila zatvorske kazne od 10 ili više godina.

Tokom 2021. godine, Mianmar je zabilježio najveći porast pisaca i javnih intelektualaca nedavno zatvorenih zbog slobodnog izražavanja. Uzrok tome je obračunavanje vojne hunte sa utjecajnim glasovima, kakav je pisac Maung Thar Cho. Mianmar je zatvorio najmanje 26 pisaca – što je nagli porast u odnosu na 8 zatvorenih u 2020. – pridruživši se Kini i Saudijskoj Arabiji na vrhu liste. Zajedno, te tri zemlje čine više od polovine ukupnog broja pisaca zatvorenih iza rešetaka u toku 2021. godine.

Broj pisaca u zatvoru se povećao i u Iranu, koji je i dalje na četvrtom mjestu liste, sa 21 piscem koji je priveden ili zatvoren u 2021. Prije samo nekoliko mjeseci, svijet je postao bolno svjestan razornog rezultata sistemske prakse iranske vlade da maltretira zatvorene pisce. Tada je pjesnik disidenta i dobitnik 2021 PEN/Barbey Freedom to Write Baktash Abin podlegao koronavirusu iza rešetaka, a nakon što mu je uskraćena blagovremena medicinska pomoć. Zatvaranje drugih članova Udruženja iranskih pisaca, kao što je pisac i prevoditelj Arash Ganji, koji je 2020. osuđen na 11 godina zbog prevođenja knjige, i ponovno hapšenje istaknutih disidentskih glasova među kojima je Narges Mohammadi, doveli su do ukupnog broja od najmanje 8 pisaca zatvorenih u Iranu prošle godine. U Bjelorusiji, koja je 2020. godine doživjela dramatičan porast hapšenja zbog represije nakon pokradenih izbora u augustu te godine, povrede slobode izražavanja su se nastavile. Deset pisaca i javnih intelektualaca zatvoreno je iza rešetaka, uključujući spisateljicu Valeriju Kostyugovu i filozofa Uladzimira Matskevicha. Oboje su nepravedno pritvoreni radi tekstova o Lukashenkovoj vladavini. Broj je također ostao stabilan u Egiptu, Vijetnamu, Indiji i Eritreji, koji su se na listi Indeksa kontinuirano svrstavali među deset najgorih u posljednje tri godine. Turska je doživjela pad broja pisaca u zatvoru, što je svrstava na peto mjesto liste. Međutim, ova brojka ne obuhvata druge prijetnje slobodnom izražavanju, uključujući teška suđenja, pokušaje izručenja i fizičke napade s kojima se suočavaju pisci u Turskoj i oni prognani iz Turske.

“Američki PEN upozorava da je broj pisaca i javnih intelektualaca pritvorenih ili zatvorenih u 2021. godini i dalje nepodnošljivo visok, a posebno smo uznemireni što vidimo Mianmar među tri najveća zatvora za pisce, nakon nemilosrdnog napada hunte na slobodu izražavanja i ljudska prava,” rekla je Karin Deutsch Karlekar, direktorica programa za prijetnje slobodi izražavanja pri Američkom PEN-u. 

U zemljama širom svijeta, pisci se zatvaraju zbog ‘zločina’ ostvarivanja svog prava na mirno izražavanje i, u mnogim slučajevima, zbog korištenja moći pisane riječi da se suprotstavi autoritarizmu i pozove moćne vođe na odgovornost. Ovaj uporni globalni napad na slobodu pisanja oduzima piscima njihova pera i tastature, a publici njihove riječi i misli, te zahtijeva hitnu pažnju međunarodne zajednice.

Suzanne Nossel, izvršna direktorica Američkog PEN-a, rekla je: 

Dok je marš autoritarizma u punoj i krvavoj vidljivosti u Ukrajini, tiši rat se vodi širom svijeta kako bi se ušutkala neslaganja i iskrivili narativi na načine koji ostvaruju moć autokrata. U digitalnom dobu, kada riječi prelaze granice, pobunjenička moć pera može biti jednako prijetnja represivnim vladarima kao i oružani otpor. Pisci ne govore samo za sebe, već i oslikavaju moć usamljenih pojedinaca da se odupru silama koje bi ugasile njihovu slobodnu volju. U vrijeme kada smo svjedoci bolnih ograničenja sposobnosti nacija da preokrenu tok rastuće represije širom svijeta, moramo udvostručiti napore da podržimo neustrašive nezavisne glasove, koji se usuđuju to učiniti.

U pregledu trogodišnjih podataka, Američki PEN je također otkrio podatak da jedna petina od spomenutih 277 pisaca i javnih intelektualaca služi kaznu od 10 ili više godina zatvora zbog spisateljskog rada i slobodnog izražavanja. Pisci kao što su egipatski slobodni pisac i istraživač Ismail Alexandrani i ruski istoričar Yury Dmitrievsluže duge kazne od 10, odnosno 15 godina zatvora, u znak odmazde za svoj rad. Najmanje 11 pisaca služi doživotne kazne, uključujući bahreinskog blogera o ljudskim pravima Abduljalila Al-Singacea i ujgurskog ekonomistu i blogera Ilhama Tohtija. Mnogi pisci koji su pušteni iz državnog pritvora i dalje žive pod stalnom prijetnjom nadzora, uznemiravanja i ponovnog hapšenja. Najmanje desetak pisaca je više puta privođeno tokom prošle godine zbog svog pisanja, uključujući ugandsku spisateljicu Kakwenzu Rukirabashaiju i kubanskog tekstopisca Maykela Castilla Péreza (Maykel Osorbo).

Među daljim ključnim nalazima Američkog PEN-a su podaci kako slijedi:

  • Od aprila 2022. godine, preko 71% pisaca uvrštenih u Indeks za 2021. godinu ostaje u zatvoru; 17% je oslobođeno državnog pritvora, ali se i dalje suočava sa tekućim pravnim bitkama i žalbama na osuđujuće presude, probnim ograničenjima njihove sposobnosti za rad i putovanje i/ili sa kontinuiranim uznemiravanjem od strane državnih ili nedržavnih aktera. Samo 11% je bezuslovno pušteno. Preostalih 1% tragično je umrlo u državnom pritvoru.
  • Četiri pisca i javna intelektualca ubrajana u Indeks za 2021. umrla su u pritvoru, uključujući iranskog pjesnika, filmskog stvaraoca i dobitnika 2021 PEN/Barbey Freedom to Write Baktasha Abtina, koji je preminuo od COVID-19 u januaru 2022. godine.
  • Većina pisaca i intelektualaca obuhvaćenih Indeksom za 2021. godinu prvobitno je bila zatvorena ili pritvorena prije 2021. godine, ili su se suočili s prethodnim pritvorom ili zatvorom. Od 277 pisaca pritvorenih/zatvorenih tokom 2021:

○ 71% je također bilo pritvoreno ili zatvoreno tokom 2020.

○ Skoro 53% je bilo pritvoreno ili zatvoreno tokom 2020. I 2019. godine; ovo uključuje slučajeve i dugotrajnog zatvora i ponovljenih hapšenja.

  • Stanje po regijama je skoro identično onom iz 2020. godine: zemlje u azijsko-pacifičkom regionu, prvenstveno Kina i Mianmar, zatvorile su skoro 50% svih pisaca ubrajanih u Indeks, 137 pisaca i javnih intelektualaca; dok su zemlje Bliskog istoka i Sjeverne Afrike zatvorile skoro 30% od ukupnog broja u 2021.
  • Kao što je dokumentovano 2019. i 2020. godine, optužbe vezane za nacionalnu bezbjednost – npr. „članstvo u zabranjenoj grupi” ili „subverzija državne vlasti” – su preovlađujuća pravna opravdanja za zatvaranje pisaca i javnih intelektualaca; primijenjene su u 55% slučajeva tokom 2021. godine.
  • Iako povratak Talibana na vlast u Afganistanu nije rezultirao značajnim pritvaranjima pisaca ili javnih intelektualaca 2021. godine, situacija sa slobodom izražavanja drastično se pogoršala pod kontrolom Talibana, a talibani su tokom godine ubili nekoliko pisaca.
  • Utvrđeno je da su špijunski softver i tehnologije digitalnog nadzora korišteni u hapšenju i zatvaranju pisaca i javnih intelektualaca, uključujući emiratskog pisca Ahmeda Mansoora, saudijskog pisca-aktivistu Loujaina Al-Hathloula i kenijskog blogera Malcolma Bidalija koji živi u Kataru. Porodice zatvorenog indijskog pjesnika P. Varavare Raoa i ubijenog saudijskog kolumniste Jamala Khashoggija također su bile nadzirane.
  • Čak i kada pisci pobjegnu iz svojih zemalja, kako bi potražili sigurnost u inostranstvu, može ih pratiti prijetnja progona od strane njihovih vlada. Vlade Turske, Kine, Pakistana, Bjelorusije i Irana su 2021. uznemiravale i napadale  prognane pisce, u rasponu od sve većeg broja sudskih optužbi i pokušaja izručenja, preko otmica, do fizičkih prijetnji piscima i članovima njihovih porodica.

Indeks “Freedom to Write” Američkog PEN-a, koji sada radi već treću godinu, uključuje studije slučaja pritvorenih pisaca, pregled globalnih trendova i regionalne i specifične analize prijetnji slobodnom izražavanju. Dopunjuje bazu podataka “PEN America Writers at Risk”, koja katalogizira pisce, novinare, umjetnike, akademike i javne intelektualce, ugrožene širom svijeta. Baza podataka uključuje više od 780 slučajeva – kako trenutnih tako i već zaključenih – na kojima je Američki PEN radio od 1987. godine nadalje.

Indeks “Freedom to Write” zasnovan je na internoj listi slučajeva Američkog PEN-a, listi slučajeva Artists at Risk Connection (ARC) Američkog PEN-a i, najnovijoj, listi slučajeva Međunarodnog PEN-a. Osim toga, PEN America crpi informacije iz medijskih saopćenja; informacija koje pružaju PEN centri širom svijeta; izvještaja porodica, advokata i prijatelja zatvorenika; i podataka drugih međunarodnih organizacija za ljudska prava, slobodu štampe, akademske slobode i slobodno izražavanje.

Američki PEN je duboko zahvalan Fondaciji John Templeton na njenoj velikodušnoj podršci Indeksu “Freedom to Write” i bazi podataka “Writers at Risk”. Takođe su zahvalni Međunarodnom PEN-u – i osoblju Sekretarijata i Komitetu pisaca u zatvoru (WiPC) – za njihov opsežan rad na predmetima i saradnju na ovom projektu.

Kompletan tekst izvještaja Indeksa “Freedom to Write” za 2021. godinu dostupan je ovdje.

O Američkom PEN-u

Američki PEN stoji na raskrsnici književnosti i ljudskih prava u zaštiti slobodnog izražavanja u Sjedinjenim Državama i svijetu. Zagovaraju slobodu pisanja, prepoznajući moć riječi da transformira svijet. Njihova misija je da ujedini pisce i njihove saveznike kako bi proslavili kreativno izražavanje i branili slobode koje to omogućavaju. Saznajte više na pen.org.

Kontakt: Suzanne Trimel, STRimel@PEN.org, 201-247-5057


Izvor: PEN America
Prevela: Lamija Milišić, sekretarka

 1,682 total views,  2 views today

Komentariši