Književno veče posvećeno Feridi Duraković: “Ja svoju drugačijost nosim s ponosom”

Kako ne gurnuti glavu u rernu i zašto: Ferida Duraković, Bjanka Alajbegović i Adisa Bašić

U sklopu ovogodišnjeg projekta “Književni razgovori” P.E.N. Centra u BiH, sinoć je u prostorijama JU Biblioteka Sarajeva – odjeljenje Multimedijalni centar “Mak” – održano drugo po redu književno veče, posvećeno Feridi Duraković.

Razgovor s uvaženom književnicom, članicom P.E.N. Centra koja je svojim dugogodišnjim radom dala ogroman doprinos ovom udruženju, vodile su dvije istaknute bosanskohercegovačke pjesnikinje, Bjanka Alajbegović i Adisa Bašić. Učesnice večeri okupile su mnogobrojnu publiku kako bi, kroz promociju zbirke “Kao kiša u japanskim filmovima”, raspravljale o temi: Kako ne gurnuti glavu u rernu i zašto.

Aluzija na Sylviju Plath iz ovog naslova je odvela razgovor najprije do Feridine pjesme Sati Mubere Pašić, u spomen na niz bosanskohercegovačkih pjesnikinja koje su, pored Mubere Pašić, izvršile samoubistvo.

Adisa Bašić je nadalje moderirala razgovor u pravcu stvaralačkog puta Feride Duraković, napomenuvši publiku na kultnu pjesmu Spisateljica sagledava domovinu dok učeni postmodernist ulazi u njen grad, nakon čega su sagovornice naglasile bitnost orodnjenosti riječi pjesnik-pjesnikinja/ pisac-spisateljica. Svoj put postajanja pjesnikinjom Duraković je opisala riječima: “Ja svoju drugačijost nosim s ponosom.”

Bjanka Alajbegović ponudila je publici još jedan bitan aspekt poezije Feride Duraković, a to je svakako briga za djecu i starije. Bjanka je posebnu pažnju skrenula na pjesmu Jutros je Dijala skalala od radosti, osvrnuvši se na temu krhkih života i nemoćnih bića kojima je potrebna pomoć. Iz toga je uslijedilo možda i ključno pitanje večeri upućeno Feridi Duraković, pitanje o načinima borbe sa krizama smisla. Pjesnikinja Duraković pozvala se na ljude s kojima dijelimo život, s kojima smo zajedno u agonu sa smislom.

Na pitanje Adise Bašić, da li je život bitniji od književnosti, Ferida Duraković je zaključila: “Ja hoću da živim normalan život, a pišem manijačke pjesme…”

Sljedeće književno veče, posvećeno Selvedinu Avdiću, najavljeno je za 5. mart 2020. godine, u Multimedijalnom centru “Mak”, u 18:30 sati. Razgovor će moderirati Jasmin Agić i Asmir Kujović.

 6,940 total views,  2 views today

Komentariši