Stefan Bošković – Književno predstavljanje

          U četvrtak, 20. jula u Udruženju za afirmaciju kulture i umjetnosti “Zvono”, održano je književno veče na kojem je predstavljen crnogorski književnik Stefan Bošković. Bošković trenutno boravi u Sarajevu kao gost rezidencijalnog programa koji PEN Centar u BiH realizira uz podršku Evropske književne mreže TRADUKI.

 

          Najznačajniji dio razgovora s gostom posvećen je romanu “Šamaranje”, nagrađenom na konkursu za najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori 2014. godine. Roman je naročito interesantan jer se bavi temama koje su, iako sveprisutne, prilično tabuizirane. Bošković spada u kategoriju mlađih crnogorskih autora uz koje se crnogorska, a i općenito književnost južnoslavenskog prostora, polako osavremenjuje.

Pored teme pornografije koja dominira u romanu, Kristina Ljevak primijetila je i vrlo neobičan odnos koji narator romana izgrađuje sa svojim ocem. Riječ je o hladnom uvažavanju, apsolutnoj distanciranosti, odnosu svedenom na zajedničko pecanje jednom sedmično. Otac je prikazan kao potpuno sporedna figura, što je atipično crnogorskoj kulturi koja i danas gaji kult očeva. Ovaj, i drugi detalji romana jasno pokazuju koliko autor poznaje crnogorske društvene prilike i koliko u svom pisanju precizno pokazuje besmisao stereotipa kojima društvo robuje.

          Na književnoj večeri imali smo priliku čuti i dvije dosad neobjavljene priče, koje će se naći u zbirci koja se finalizira na sarajevskoj rezidenciji, a koja će uskoro izaći u izdanju Partizanske knjige. Bošković je pokazao da se i u pisanju kratkih priča odlično snalazi. Naratori njegovih priča potpuno su različiti. Autor se vrlo vješto seli iz jedne uloge u drugu, čime izabrane teme osvjetljava iz različitih perspektiva. Rezidencijalni boravak u Sarajevu za Stefana Boškovića bila je izvrsna prilika da se intenzivno posveti pisanju, i došla je u pravo vrijeme. Zbirka priča na kojoj trenutno radi već 1. augusta bi trebala ići u štampu.

 

 9,232 total views,  2 views today

Komentariši