Književno predstavljanje – Petar Andonovski

          U srijedu, 21. juna, u Udruženju za afirmaciju kulture i umjetnosti “Zvono” upriličeno je još jedno književno druženje u organizaciji PEN Centra u BiH. Povod je bio predstavljanje mladog makedonskog autora Petra Andonovskog, koji boravi u Sarajevu kao dio rezidencijalnog programa u okviru Evropske književne mreže Traduki.

          U razgovoru s Ahmedom Burićem dotakao se svojih početaka, problema s kojim se susretnu autori prilikom objavljivanja svog prvijenca, ali i tema vezanih za makedonsko družtvo općenito, te pozicioniranja književnosti u tome društvu. Makedonski pisci mlađe generacije, a među njima i Andonovski, nastoje napraviti otklon od historijskih narativa, i napraviti promjene u jednoj monumentalističkoj kulturi, te se okrenuti univerzalnim temama.
          Oba romana Petra Andonovskog, i “Oči boje cipela” i “Tijelo u kojem treba da se živi”, prošli su veoma zapaženo u Makedoniji. Rijetko se dešava da nagrada za Roman godine bude dodijeljena tako mladom autoru. Ono što Burić primjećuje jeste da oba romana karakterizira jaka psihologizacija likova, što smatra neobičnim i pohvalnim za autora koji tek izdaje svoje prvijence. Ono što je primjetno u romanima je i jedan veoma relativiziran osjećaj pravednosti, Andonovski ističe da je to posljedica društvenog stanja kako makedonskog, tako i cjelokupnog južnoslavenskog prostora.

Petar Andonovski (Kumanovo, 1987), studirao je Opću i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Skoplju. Autor je knjiga: “Mentalni prostor” (poezija, 2008), “Oči boje cipela” (roman, 2013., drugo i treće izdanje 2016). Njegov prvi roman “Oči boje cipela”, ušao je u finale za nagradu Roman godine 2014., a 2016. u finale za Evropsku nagradu za književnost. Roman “Tijelo u kojem treba da se živi” dobio je nagradu Roman godine za 2015. godinu. Njegov prvi roman preveden je na bugarski, a do kraja godine treba izaći i prevod romana “Tijelo u kojem treba da se živi”, također na bugarski.

 11,659 total views,  1 views today

Komentariši