Kreativno pisanje
– put ka društvenoj promjeni –

logo-kreativno-pisanje

Radionice kreativnog pisanja PEN Centar u BiH organizira u saradnji s PEN International. Prvi ciklusi radionica održani su u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci. Podršku u radu s mladima pružili su nam Nansen dijalog centar u Sarajevu, Narodna biblioteka Istočno Sarajevo, te Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske. Odličan odziv zainteresiranih su nam jasan pokazatelj i podstrek da nastavimo i proširimo projekat kreativnog pisanja kako bismo svim zainteresiranima, osim ostaloga, otvorili i puteve za objavljivanje njihovih radova. Radionice vodi prof.dr. Nedžad Ibrahimović, uz podršku drugih članova ove organizacije. U Banjoj Luci profesor Ibrahimović imao je pomoć i podršku spisateljice Tanje Stupar-Trifunović i profesorice i spisateljice Tatjane Bijelić.

Radionice u Sarajevu pohađali su studenti književnosti sa Filozofskog fakulteta. Pokazalo se da su radionice odlična prilika da nadograde i prošire znanja stečena na fakultetu.

sa01

 U Istočnom Sarajevu imali smo priliku družiti se s učenicima gimnazije, u prostorijama Narodne biblioteke Istočno Sarajevo. Podstaknuti sadržajem radionica učenici su otkrili i neke drukčije pristupe književnim tekstovima od onih uobičajenih i standardiziranih.

isa03

 

U organiziranju radionica u Banjoj Luci učestvovale su članice PEN Centra u BiH Tanja Stupar-Trifunović i prof. dr. Tatjana Bijelić. Svestrani učesnici, koji su već ranije pisali i objavljivali, bili su osvježenje voditeljima radionica.

bl05

 

Važno je istaći da sa završetkom radionica ne prestaje saradnja i komunikacija polaznika/ica  radionica i PEN Centra. Osim susreta na književnim večerima, na kojima će polaznici razgovarati sa piscima, članovima PEN-a, učesnici/e će nastaviti svoju komunikaciju s PEN Centrom radi procjene uspješnosti projektnih aktivnosti te pronalaska prostora za publiciranje i afirmaciju mladih autora/ica u BiH.

 14,777 total views,  4 views today

Komentariši