Komemoracija Admiralu Mahiću: Istinski vitez poezije

Admiral Mahić bio je istinski vitez poezije – rečeno je jučer u Sarajevu na komemorativnoj sjednici koju su povodom smrti pjesnika Admirala Mahića organizirali PEN Centar BiH i Društvo pisaca BiH.

goran simic

 

– Iza sebe je ostavio 15-ak knjiga, ali nažalost, na posljednjoj knjizi izabranih pjesama “Otkuda ljubav za stolom smrti” neće stajati potpis autora, jer je Admiral otplovio ko zna gdje samo dan prije nego što knjiga treba da izađe – kazao je pisac Goran Simić.

Istaknuo je da će iza Mahića ostati ogromna praznina među onima koji su ga voljeli i cijenili. Ali na sreću, njegova poezija će ostati da popunjava tu prazininu.

U dirljivom obraćanju od Admirala Mahića oprostio se i pjesnik Gradimir Gojer, koji je kazao da je otišao “idejni tvorac i lider književne republike Bosne i Hercegovine”.

Napomenuo je da je Mahić osnovač i ustrajni voditelj onoga što se zovu “Neretvanske vedrine”.

– Siguran sam da više “Neretvanske vedrine” ne mogu nositi drugi dio te sintagme. Nakon odlaska Admirala Mahića nema vedrine nad Neretvom, nema vedrine u “Neretvanskim vedrinama” – kazao je Gojer.

Pjesnik Dino Porović je kazao da je teško govoriti o cjelokupnom radu Admirala Mahića, “on će se izučavati u narednom periodu”.

– Mislim da Admiral Mahić zaslužuje da bude dio obaveznog programa izučavanja na fakultetima. Njegova lirika u kojoj on izražava ljubav, voli čitav svijet, ona njegova dobrota i neposrednost s kojom je stupao u kontakt s ljudima, mora biti prepoznata. Mislim da su je mnogi ljudi širom ovog prostora, ne samo BiH, nego čitavog Balkana, a i svijeta, prepoznavali kroz čitanje pjesama – kazao je Porović, kao jedan od onih koji su danas čitali pjesme Admirala Mahića.

Admiral Mahić (Banja Luka 1948. – Sarajevo 2015.), bosanskohercegovački je kulturni radnik i prije svega pjesnik.

Pored poezije objavljivao je i prozu, zabilješke sa putovanja, drame.

Živio je kao slobodni umjetnik u Sarajevu. Bio je jedan od osnivača PEN Centra BiH, član Društva pisaca BiH te osnivač i urednik časopisa “Republika Poezije”.

Pjesnik Admiral Mahić preminuo je u subotu, 19. septembra, a dženaza će biti obavljena danas u Sarajevu.

Prenijeto sa: www.oslobodjenje.ba

 9,474 total views,  1 views today

Komentariši