Bledski manifest komiteta pisaca za mir

Prihvaćeno na delegatskoj skupštini Međunarodnog PENa u Reykjaviku, u septembru 2013.

  1. Svi pojedini ljudi i narodi imaju pravo na mir, i ovo pravo trebaju priznati Ujedinjeni narodi za opće ljudsko pravo.
  2. PEN podržava raspravu i dijalog među piscima iz sukobljenih zemalja u svim svjetskim regijama gdje su rane nezaliječene i gdje politička volja ne može razriješiti napetosti.
  3. PEN nastoji zbližiti ljude cijeloga svijeta preko književnosti i rasprave među piscima i širokom publikom.
  4. PEN smatra da je jedan od najvećih svjetskih izazova prelaz od nasilja do debate, diskusije i dijaloga. Želimo biti aktivni sudionici u ovom procesu, podržavajući načela međunarodnih zakona gdje je to potrebno.
  5. Da bi se dostigli uvjeti za mir, mora se poštovati i štititi sloboda izražavanja i kreativnost u svim svojim oblicima kao temeljno pravo sve dok ono poštuje sva druga opća ljudska prava u skladu s načelima Opće deklaracije o ljudskim pravima.
  6. PEN priznaje da je najznačajnije biti stalno posvećen stvaranju uvjeta koji mogu dovesti do prestanka sukoba svih vrsta. Nema slobode bez mira, niti mira bez slobode; bez mira i slobode društvena i politička pravda su nedostupne.
  7. Da bi se dostigli održivi uvjeti za mir, PEN poziva na poštovanje ljudske okoline u skladu sa Deklaracijom iz Ria o okolini i razvoju (1992.).
  8. Osuđujemo tehnološka pretjerivanja i finansijske spekulacije koje doprinose siromašenju velikog dijela stanovništva svijeta.
  9. PEN poštuje i brani dostojanstvo svih ljudskih bića. PEN se protivi nepravdi i nasilju, uključujući tlačenje, kolonizaciju, ilegalnu okupaciju i terorizam gdje god da oni postoje.
  10. U skladu s načelima slobode izražavanja i pravde, svaki pojedini čovjek ili skupina uključena u neki sukob ima pravo zahtijevati nenasilna rješenja tog sukoba, te bi trebali moći slobodno se obraćati i žaliti se međunarodnim institucijama i vlastima.
  11. Sva djeca imaju pravo na sveobuhvatno obrazovanje o miru i ljudskim pravima. PEN podržava provođenje tog prava.

Preveo Zvonimir Radeljković

 10,073 total views,  2 views today

Komentariši